2024.03.19, Kedd
12 ezer fát ültettek a településfásítási programban
Fotó: Komka Péter/MTI

12 ezer fát ültettek a településfásítási programban

MTI

2021.05.26. 14:40

Összesen 474 település igényelt sikeresen fákat, amiket 2020 őszén és idén tavasszal szerte az országban elültettek.

Ötszázmillió forintos keretből 12 ezer sorfát biztosított az Agrárminisztérium a 2020-ban indult településfásítási programban - mondta a minisztérium államtitkára, Zambo Péter a Heves megyei Ostoroson, a tavaszi ültetési időszak zárása, egyúttal a program második ütemének indulása alkalmából.

Az államtitkár hangsúlyozta:

a sorfák kifejezetten belterületi fásításra alkalmas fajok és fajták, földlabdával és az ültetéshez szükséges egyéb eszközökkel bocsájtják a nyertesek rendelkezésére.

Összesen 474 település igényelt sikeresen fákat, amiket 2020 őszén és idén tavasszal szerte az országban elültettek.
Minden megyéből hatalmas volt az érdeklődés, nincsen olyan része az országnak, amely kimaradt volna a faültetésekből.

A kezdeményezés hármas célt szolgált: felhívni a figyelmet a fával borított területek növelésének szükségességére, és a vidékfejlesztési program ehhez rendelkezésre álló pályázataira; a kistelepülések zöldítése, az ország környezeti állapotának javítása, illetve a helyi közösségek erősítése.

 

Minden gyermek születésekor ültetnek egy fát

A Heves Megyei Kormányhivatal vezetője, Pajtók Gábor elmondta, hogy több megye, a Bükk, a Mátra és a Börzsöny egy részének erdészeti hatósági feladatait is ellátják. A támogatásoknak köszönhetően ezeken a területeken megközelítően 1400 hektáron zajlik erdőtelepítés, ebből 538 hektár található Heves megyében, ahol közel ugyanennyi telepítés valósul meg a közeljövőben, amire már kiadták az engedélyt. 

A Heves Megyei Közgyűlés elnöke, Juhász Attila Simon azt hangsúlyozta, hogy az ország egyik legerdősültebb területéről van szó, ahol mindig professzionális erdőgazdálkodás folyt. Szerinte az országos fásítási program, s annak minden alprogramja ennek a nemes hagyománynak a folytatását jelenti. Ebben a tevékenységben kiváló partner az Egererdő Zrt.


Az esemény résztvevőit köszöntő polgármester, Böjt László arra hívta fel a figyelmet, hogy

Ostoroson minden megszületett gyermek tiszteletére fát ültetnek. A faluban már öt születésparkot lehet összeszámolni.


Az Agrárminisztérium a szerdai ünnepi esemény kapcsán közölte: a településfásítási programban 3-4 éves, előnevelt, nagyméretű sorfát ültettek el az ország tízezernél kevesebb lakosú településein.


A programot folytatják, így 2021 őszén, valamint 2022 tavaszán további 24 ezer fát ültethetnek majd el közel ezer magyar kisvárosban, községben.


Az érdeklődő települések június 10-30. között regisztrálhatnak előzetesen, majd július 5-től nyújthatják be igénylésüket. Az Agrárminisztérium összehangolt programjainak célja, hogy az ország területének 27 százalékát fával, erdővel borított térségek tegyék ki - hangsúlyozták.

Országos hírekfaültetéstelepülésfásításTelepülésfásítási Program