2024.07.19, Péntek
Folytatódik az általános iskolások közlekedési tudáspróbája
illusztráció - minimatine.hu

Folytatódik az általános iskolások közlekedési tudáspróbája

MTI

2021.05.10. 09:49

A közlekedési alapvizsga célja, hogy a gyermekek tudatosabban és biztonságosabban mozogjanak a hétköznapi forgalomban.

Május 10-én folytatódik a 4-7. évfolyam diákjai számára meghirdetett közlekedési tudáspróba − tájékoztatott Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos irodája pénteken.

A tudáspróbát első körben már 57 ezer diák teljesítette. A második körben azok a tanulók adhatnak számot tudásukról a KRÉTA rendszerén keresztül, akiknek az első időszakban nem volt lehetőségük megnyitni a vizsgafelületet vagy nem sikerült elsőre elérniük a szükséges 70 százalékot. A vizsgafelület május 28-áig lesz elérhető − közölték.

A közlekedési alapvizsga célja, hogy a gyermekek tudatosabban és biztonságosabban mozogjanak a hétköznapi forgalomban.

A vizsga ismét a 4-7. korosztályos tanulók számára lesz elérhető, de a kérdéssort bárki kitöltheti online. A vizsga továbbra is a Közlekedő kisokos oktatófüzeten alapul, melynek legfontosabb célja, hogy a gyerekek minél jobban ismerjék a közlekedési szabályokat a biztonságosabb önálló közlekedés érdekében.

 

A sikeres vizsgázók névre szóló tanúsítvánt kapnak

Ezúttal három hétig teljesíthetők a követelmények, a felület május 28-áig lesz nyitva, és az állami fenntartású intézmények mellett már minden egyéb fenntartású intézmény diákjai számára is elérhető lesz a vizsgakurzus.

A 4-5. évfolyamon a közlekedési alapvizsga letétele elvárt, a 6-7. évfolyamon pedig ajánlott. A diákok a tudáspróbának hetente egy alkalommal futhatnak neki, és a sikeresen teljesítők névre szóló tanúsítványt kapnak Vas Kata Blanka és Valter Attila kerékpáros élsportolók fényképével ellátva.

"Reményeink szerint az első időszakban sikeres vizsgát tett diákok száma 57 ezerről legalább a duplájára fog nőni, és a megszerzett tudás gyakorlatban történő alkalmazása biztonságosabb környezetet, valamint magasabb színvonalú közlekedési kultúra kialakulását eredményezi majd" − idézték a közleményben a kormánybiztost.

Révész Máriusz korábban elmondta: Magyarországon 2018-ban egymillió lakosra vetítve 64 halálos közlekedési baleset történt, az uniós átlag 49. Ha Magyarország elérné, hogy az uniós átlagra csökkenjen a halálos balesetek száma, az évente 150 ember életének megmentését jelentené.

Országos hírekközlekedésközlekedésbiztonságbiztonságos közlekedésközlekedési tudáspróba