2024.03.28, Csütörtök
Sikeresen zajlott a teljes élelmiszerláncra kiterjedő ellenőrzés
illusztráció - pixabay

Sikeresen zajlott a teljes élelmiszerláncra kiterjedő ellenőrzés

MTI

2021.09.10. 11:54

Az ellenőrzés kiterjedt a turisztikai szempontból frekventált helyeken, rendezvényeken, fesztiválokon, vásárokon működő kereskedelmi és vendéglátó létesítményekre.

Befejeződött az Erdős Norbert, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár által elrendelt, teljes élelmiszerláncra kiterjedő idei nyári szezonális élelmiszerlánc ellenőrzés, amelyet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) irányításával a megyei kormányhivatalok járási hivatalainak szakemberei és a Nébih munkatársai végeztek - közölte pénteken a minisztérium.

A közlemény szerint

az ellenőrzés kiterjedt a turisztikai szempontból frekventált helyeken, rendezvényeken, fesztiválokon, vásárokon működő kereskedelmi és vendéglátó létesítményekre, mozgóboltokra, a büfékocsik és mozgó vendéglátók tevékenységére, az ifjúsági és gyermek táborok étkeztetésére, a zöldség-gyümölcs, illetve a borászati termékek és alkoholos italok forgalmazására.

A szakemberek országosan összesen 4702 ellenőrzést végeztek július 1. és augusztus 20. között, amelyek közül 455 élelmiszer előállító helyen, 2054 a kereskedelmi üzletekben és 2193 vendéglátóhelyen zajlott.

 

Lejárt termékek forgalmazása a leggyakoribb hiba

Az ellenőrzések során 85 esetben figyelmeztettek, 376 alkalommal pedig bírságot is kiszabtak a szakemberek összesen több mint 32,8 millió forint összegben, illetve 43 élelmiszervállalkozás tevékenységének korlátozására volt szükség.

Az elmúlt évhez viszonyítva csökkent a termékek minőségére vonatkozó hibák aránya, azonban a leggyakoribb probléma idén is higiéniai eredetű volt, és a tavalyinál több mulasztást tártak fel a dolgozók egészségügyi alkalmasságával és képzettségével, a nyomon-követhetőséggel, valamint a hűtési lánc fenntartásával kapcsolatban.

A vizsgálat alá vont élelmiszerek esetében legtöbbször megállapított hiba idén is a lejárt termékek forgalmazása volt. Az elmúlt évekhez képest csökkent a fogyasztásra alkalmatlan, ismeretlen eredetű, illetve nem nyomon követhető termékek előfordulása, azonban nőtt a jelölési hibás termékek aránya, illetve több élelmiszert vontak ki a forgalomból.

 

Országos hírekellenőrzésNébih élelmiszerAgrárminisztériumfogyasztóvédelmi ellenőrzés