2024.03.19, Kedd
Hőség - Megdőltek a napi melegrekordok
Illusztráció, unsplash.com

Hőség - Megdőltek a napi melegrekordok

MTI

2022.06.29. 17:00

Több melegrekord is megdőlt a szerdai hőségben; 39 Celsius-fok feletti értékeket is mértek - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán.

Bejegyzésük szerint már a hajnali melegrekordok is megdőltek. Azt írták: a nappali órák forrósága után szerdára virradóra már az éjszakai, hajnali órák sem hoztak felfrissülést, a legalacsonyabb hőmérséklet az országban többfelé is 20 fok fölött alakult (ezt nevezik trópusi éjszakának).

A Keszthely, tanyakereszt állomáson például csupán 24,8 fokig hűlt le a levegő, ezzel megdőlt az országos napi minimumhőmérsékleti rekord. Ez az érték több mint másfél fokkal magasabb az eddigi 23,2 fokos rekordnál, amelyet 1997-ben Tatán mértek.

A fővárosban szintén rendkívül enyhe volt az éjszaka, így a Budapest, Lágymányos állomáson mért 23,2 fokkal Budapesten is megdőlt erre a napra a legmagasabb minimumhőmérséklet rekordja. A korábbi rekordot 22,5 fok volt, amelyet 1963-ben regisztráltak a Budapest, Országút állomáson.

A legmagasabb hőmérséklet, amelyet mostanáig ezen a napon mértek, 37,9 Celsius-fok. Az 1994-es rekordhoz képest most több mérőállomáson is mértek magasabb értékeket. A legmelegebb a Fejér  megyei Adonyban volt, ahol 39,2 fokig emelkedett a hőmérséklet.

A meteorológiai szolgálat az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében közölte, tovább fokozódik a hőség: a napi középhőmérséklet az ország nagyobb részén (a nyugati megyékben kisebb valószínűséggel) csütörtökön is elérheti, meghaladhatja a 27 fokot, sőt az Alföld középső és délkeleti részén egyes helyeken a 29 fokot is.

A minimumok 16 és 23, a maximumok 33 és 39 fok között valószínűek.

Országos hírekhőségriasztáshőségOrszágos Meteorológiai Szolgálatmelegrekord