2024.04.27, Szombat
Befejeződnek az őszi betakarítási munkálatok
Illusztráció, unslpash.com

Befejeződnek az őszi betakarítási munkálatok

MTI

2023.11.15. 10:00

Az őszi betakarítási munkák befejeződtek, a munkálatok végét jelentősen megnehezítette az elmúlt hetek csapadékos időjárása - jelentette be az Agrárminisztérium (AM) keddi közleménye szerint a tárca mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Feldman Zsolt közölte, hogy a betakarításra rányomta bélyegét az Ukrajna európai gabonaexportja által okozott nehéz gabonapiaci helyzet, ezért a magyar kormány fenntartja az importkorlátozást és tovább harcol azért, hogy a magyar termelők és a régió gazdálkodói végre érdemi EU-s védelmet nyerjenek. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) adatai alapján az államtitkár elmondta, hogy teljesen befejeződött a napraforgó, a szója és a burgonya betakarítása.

A közlemény szerint napraforgó esetében a termés mennyisége 2 millió tonna, a hektáronkénti hozam országosan 3 tonnás, szemben a tavalyi 1,8 tonnával. A szója betakarítása 58 ezer hektárról 177 ezer tonna mennyiséget eredményezett, azaz a termésátlag kicsivel több, mint 3 tonna hektáronként.

A burgonya 27 tonnás hektáronkénti termésátlaggal és 161 ezer tonnás végeredménnyel zárt. A cukorrépa betakarítása felénél tart, 58 tonnás hektáronkénti átlaggal, 431 ezer tonna országos eredménnyel. A kukorica országos termésátlaga 8 tonnára emelkedett hektáronként, 89 százalékos betakarási szintnél a már betakarított összmennyiség meghaladja az 5,3 millió tonnát. A napraforgó termésátlagai országosan eléggé kiegyensúlyozottak, a kukorica esetében régiónként jobban eltérnek, míg a Dél-Alföldön a hektáronkénti 6,2 tonnát alig éri el az átlaghozam, addig  Nyugat-Dunántúlon és Észak-Magyarországon 8,9 tonna körül alakult.

Feldman Zsolt kiemelte, hogy az AM az összes lehetséges eszközzel segíti a gazdálkodói pénzügyi likviditás fenntartását az államilag támogatott, kedvezményes kamatozású hitelkonstrukciók biztosításával és az idei évben 270 milliárd forint támogatási előleg- és részfizetés biztosításával.

Hangsúlyozta azt is, hogy a jövő év elején indulnak az új agrár- és vidékfejlesztési pályázati felhívások és támogatási jogcímek, a pályázati menetrend elérhető a minisztérium tematikus weboldalán (https://kap.mnvh.eu/).

Az államtitkár felhívta az érintettek figyelmét, hogy kísérjék figyelemmel az AM minden tájékoztatását annak érdekében, hogy minden termelő megtalálja a számára legmegfelelőbb támogatást - olvasható a közleményben.

Országos hírekmezőgazdaságAgrárminisztériumőszi betakarítás