2024.04.27, Szombat
Újra megrendezik az Év hala szavazást
Illusztráció, unsplash.com

Újra megrendezik az Év hala szavazást

MTI

2023.11.20. 11:20

A magyarországi őshonos halak ismertebbé tétele, népszerűsítése érdekében idén immár 15. alkalommal lehet szavazni az év halára - tájékoztatta a Magyar Haltani Társaság vasárnap az MTI-t. A 2024-es év halát a réticsík, a garda és a laposkeszeg közül lehet kiválasztani, szavazni december 31-ig lehet a Magyar Haltani Társaság honlapján.

A közleményben az egyes halfajokat ismertetve azt írták, hogy a réticsík a hajdani mocsárvilág tömeghala volt, nevét még egy foglalkozás, a csíkászat is viselte. A réticsík napjainkban is többfelé megtalálható, de az állomány nagysága rendkívüli mértékben visszaszorult - közölték. Ma már Magyarország féltett és védett hala, természetvédelmi értéke példányonként 10 ezer forint - tették hozzá.

Mint írták, a szavazáson a másik választható faj a garda, a Balaton híres hala, amelynek hajdani halászata Herman Ottó írása nyomán vált ismertté.

A harmadik jelölt a laposkeszeg, amely elsősorban a közepes és nagyobb folyóvizekben van jelen - közölte a Magyar Haltani Társaság. A hal jellegzetessége a kissé nyújtottabb, oldalról nézve erősen lapított testforma, a felfelé nyíló száj és a hosszú farokalatti úszó.

A haltani szervezet felhívta a figyelmet, hogy bárki leadhatja a szavazatát, de a rendszer egy helyről csak egy jelölést fogad el.

Országos hírekMagyar Haltani TársaságÉv hala szavazás