2024.04.27, Szombat
Virtuális valóság technika segítségével operáltak a Semmelweis Egyetemen
Fotó: Illusztráció, unsplash.com

Virtuális valóság technika segítségével operáltak a Semmelweis Egyetemen

MTI

2024.03.20. 14:05

Magyarországon először alkalmaztak onkológiai beteg gyerekeknél olyan műtéti eljárást, ahol a beavatkozást megelőzően egy VR-szemüvegen keresztül virtuálisan megjelenítették a daganatot és annak környezetét.

Az új műtéti eljárás révén a sebészek pontos képet kaptak a tumor elhelyezkedéséről és a környező erek állapotáról. Az eljárásnak köszönhetően a műtéti idő lerövidíthető, a szövődmények kialakulásának esélye pedig csökken - közölte az egyetem az MTI-vel szerdán.

Az új eljárás a műtéti előkészületeknél nyújt segítséget

A Semmelweis Egyetemen közleménye szerint az első operációra januárban került sor a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinika Tűzoltó utcai részlegén, egy hétéves, a szimpatikus idegrendszer rosszindulatú daganatától szenvedő, neuroblasztómával kezelt gyermeknél. A tumor eltávolítása szövődménymentes volt, a beteg néhány nappal később már otthonában gyógyulhatott.

 

Fotó: Illusztráció/ unsplash.com


„Az eljárás újdonsága a műtét előkészületében, a tervezésben rejlik. Az MR felvételek alapján egy szoftver segítségével háromdimenziós modellek készülnek a tumorról, melyeket VR-szemüveggel az operációt megelőzően megjelenítünk. A szemüvegben magunk előtt látjuk a daganatot, annak környezetét, a fontos képleteket és az ereket" - idézi a közlemény Prokopp Tamás gyermeksebészt, az első hazai műtétet végző orvost.

Személyre szabott műtéti tervek készülhetnek 

A Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinika Tűzoltó utcai részlegének klinikai szakorvosa hozzáteszi, pontosan azt látják a szemüvegben, amit majd az operáció közben is, így még jobban, személyre szabottan készülhetnek fel a beavatkozásra.

Sokszor a daganat bizonyos szervek ereit is körbe növi, vagy eltolja azokat, tipikusan ilyenek például a veséhez tartozó erek, vagy az aortából induló nagy artériák, amelyek fokozott figyelmet követelnek a műtéti stábtól. Sérülésük esetén jelentős vérveszteség, akár a vese elvesztése is előfordulhat" - mutat rá Prokopp Tamás.

 


Rövidebb műtéti időt és kevesebb szövődményt eredményezhet a 3D technika

A VR-szemüvegnek és a 3D technikának köszönhetően a képek megjelenítése során az erek elhelyezkedésére, állapotára előre fel lehet készülni, ezzel csökkenthetők a különböző komplikációk.
A technika alkalmazásától azt is várják, hogy a műtéti idő lerövidíthető legyen. Amennyiben pedig sikerül a szövődményeket és a beavatkozás idejét csökkenteni, akkor a felépülés is gyorsabb lesz.
A közlemény szerint a gyerekeknél alkalmazott technika hazai bevezetése egy sikeres együttműködés eredménye. Egy spanyol gyermekonkológiai centrummal való közös kutatás keretein belül első körben a neuroblasztómáknál használják, ami évente körülbelül hat-tíz operációt jelent itthon. A jövőben más típusú tumoroknál - máj, vese - is alkalmazható lesz az eljárás.

Országos hírekVR-szemüvegSemmelweis Egyetemúj műtéti eljárás3D technika