2024.06.27, Csütörtök
Agrometeorológia: a száraz időjárás kedvez az aratásnak
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Agrometeorológia: a száraz időjárás kedvez az aratásnak

MTI

2024.06.21. 17:35

Az elmúlt napok nagyrészt száraz időjárása kedvez az aratásnak, de a forróság az érésben lévő búzának sem tesz jót - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

Azt írták, az elmúlt egy hét egyre melegebb, többnyire száraz időjárást hozott, de a megelőző bő egy hónap csapadékos időjárása miatt a harminc napos csapadékösszeg még így is jelentős, sokfelé 30-90 milliméter közötti pozitív eltérést mutat a sokéves átlaghoz képest, az Alföld déli és keleti tájain van többfelé 10-40 milliméter csapadékhiány. A talajok felszínközeli része sokat száradt az egy héttel ezelőtti, sokfelé telített állapothoz képest.

A hőmérséklet gyorsan emelkedett múlt péntektől, szerdán az Alföld jelentős részén a 35 Celsius-fokot is elérte vagy meghaladta és kedd óta éjszakánként sem hűlt 15 fok alá, így a napi középhőmérséklet szerdán már 25 és 28 fok között alakult.

A vegetáció, így az ültetett növények is két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál. Az őszi vetések a legtöbb helyen már beértek vagy a teljes éréshez közeli állapotban vannak, az aratás elkezdődött, az érés kezdetén hullott sok csapadék azonban nem tett jót a termésnek. A kalászosok táblái a felhőszakadások által érintett területeken megdőltek, és a gyakran nedves állományokban a gombás megbetegedések is gondot okoztak.  

A napraforgó- és kukoricaállományok kedvező körülmények közt fejlődhetnek: a talaj a legtöbb helyen még elegendő nedvességet tartalmaz. A napraforgó már egyre többfelé virágzik, és a kukorica is virágzás előtti stádiumban van, ezek a növények mostantól igényelnék a legtöbb nedvességet optimális fejlődésükhöz.

Az előrejelzés szerint több hullámban érkező hidegfrontok mérséklik a forróságot, és adnak esélyt némi csapadékra. Szombaton és vasárnap helyenként már kialakulnak záporok, zivatarok, és ugyan hétfőn erre kicsi lesz az esély, de keddtől többfelé kell számítani záporokra, zivatarokra. Vasárnaptól főként a déli, délkeleti országrészbe szorul vissza a kánikula, míg a Dunántúlon és északon 26-30 fok közötti maximum értékek lesznek jellemzők. Éjszakánként többnyire 15-20 fok közé hűl a levegő.

Országos hírekaratásagrometeorológia