2024.03.28, Csütörtök

Kétmilliárdos program indul a roma lányok korai iskolaelhagyásának megelőzésére

kormany.hu

2017.06.06. 09:27

Cserdiben, a többségében roma lakosú, számos hatékony esélyteremtő programjáról ismert községben tartott sajtótájékoztatón hangzott el, hogy a 10 és 18 év közötti roma lányokat célzó program mentorok kísérésével és odafigyelésével, a családokat bevonva, közösségi foglalkozásokkal kívánják megelőzni az iskolai lemorzsolódást.

 

Ennek részleteiről Schanda Tamás, az Emmi európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára azt mondta, különösen odafigyelnek az évismétlőkre, a bukásra állókra és a nagyon rossz körülmények között élőkre.

Az iskolai előrehaladást és a munkaerőpiacon való helytállást, így az életminőség javítását célul kitűző program keretében a résztvevők prevenciós és önismereti foglalkozásokon, egészségügyi szűréseken vehetnek részt. Számukra buszbérletet, tankönyvet, hangszereket, színházi és múzeumi belépőket is biztosítanak legalább egy éven keresztül - sorolta.

Schanda Tamás hangsúlyozta, az Emberi Erőforrás Fejlesztési Program keretéből százszázalékos támogatással 25-30 millió forintot biztosítanak a nyertes szervezeteknek. Várakozásai szerint azok száma 66 és 80 között lesz.

Támogatási kérelmet nyújthatnak be helyi nemzetiségi önkormányzatok, szociális és gyermekjóléti intézmények, valamint civil és egyházi szervezetek. Schanda Tamás szerint a program sok száz, sok ezer fiatalt tud majd támogatni.

 

Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára  jelezte, hogy a Bari Shej - Nagylány - Fata Máré nevet viselő kétéves program a folytatása annak a jogelőd projektnek, amely az elmúlt két tanévben 285 millió forintos költségvetési forrásból futott, több mint hétszáz 18 és 24 év közötti fiatal nő eredményes részvételével.

Kiemelte, minden eszközt meg kell ragadni, hogy a tanulás érték legyen a gyermekek számára és megelőzzék a lemorzsolódásukat. Felidézte: a kormány az elmúlt hat-hét évben számos ilyen, az egész társadalom közös jövőjébe való befektetést elősegítő intézkedést hozott.

A tavaly Trefort Ágoston-díjjal kitüntetett Bogdán Lászlóra, Cserdi független polgármesterére utalva az államtitkár azt mondta: a kormány célja, hogy azokkal a roma vezetőkkel és helyi vezetőkkel kössön stratégiai szövetséget és működjön együtt, akik valós teljesítményt produkáltak és hiteles irányítói közösségüknek.

 

Bogdán László az eseményen kiemelte: településük út- és iránymutató kíván lenni a "cigánykérdésben". Közölte, a kormány is felismerte, hogy észre kell venni az alulról induló kezdeményezéseket.

Ezekről azt mondta: a községben élő lányokat úgynevezett érzékenyítő túrákra vitték, javítóintézetben lévő fiatalok számára főztek, országos termelői adományozóakciót indítottak, valamint országosan egyedülálló szakmai szervezetet is felépítettek.

 

 

AktuálisEmmiCserdiroma lányiskolaesélyteremtő program