2024.05.24, Péntek

Közel egymilliárdból újulnak meg a kormányhivatali épületek Baranyában

mti

2017.06.01. 16:48

A Baranya Megyei Kormányhivatal 31 épületében történik majd energiamegtakarítást eredményező beruházás.

Csaknem egymilliárd forintos európai uniós forrásból korszerűsítik a Baranya Megyei Kormányhivatal harmincegy épületét - közölte a megyei kormánymegbízott csütörtökön sajtótájékoztatón, Pécsen.

Horváth Zoltán kiemelte: a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében Pécsen, Siklóson, Szigetváron, Mohácson, Szentlőrincen és Bólyban megvalósuló épületenergetikai beruházásoktól 15-18 százalékos költségmegtakarítást vár a hivatal.

A beruházásoknak köszönhetően javulnak az épületek hőtechnikai adottságai, korszerűbbek lesznek ezek fűtési, hűtési, szellőztetési rendszerei. Annak keretében kazáncseréket, fűtéskorszerűsítéseket végeznek, napelemeket helyeznek el és központi hűtő-fűtőrendszert alakítanak ki az ingatlanokban - áll az MTI-nek eljuttatott írásos összegzésben.

Horváth Zoltán utalt arra: 2014-től 300 millió forintból végeztek a kormányhivatal ingatlanjain energetikai korszerűsítést, amelynek keretében a József Attila úti központi épületre napelemeket szereltek.

Jelezte azt is, hogy a Pécsi Tudományegyetem hivatali központtal szomszédos egészségtudományi karának mintegy 1500 négyzetméteres épületrésze a kormányhivatalhoz kerül, ennek fejlesztéséhez uniós és költségvetési forrást is felhasználnak majd.

Nemcsok Dénes környezeti és energiahatékonysági operatív programokért felelős helyettes államtitkár közölte: országosan 22 milliárd forintos nagyságrendben végeznek energetikai korszerűsítéseket a kormányhivatalokban.     

A politikus felidézte azt is, hogy az előző uniós finanszírozási ciklusban is végeztek hasonló fejlesztéseket a kormányhivatalokban. Nemcsok Dénes elismerően szólt a baranyai fejlesztésekről, megemlítve, hogy 40 százalékos a 31 épületben folyó munkák előrehaladása.

Csizi Péter, Pécs fideszes országgyűlési képviselője a beruházás jelentőségét érzékeltetve azt mondta: lakossági igény volt az ügyintézést a közvetlen lakókörnyezetben lehetővé tevő kormányablakok kialakítására. Ezek működtetése nem olcsó, ezért fontos, hogy többletforrásokkal rendelkezzünk - utalt a fejlesztésre.

A projekthez kapcsolódóan a kormányhivatal főépületén információs LED-táblát helyeztek el, amelyen folyamatosan nyomon követhető lesz, hogy a megvalósuló beruházásoknak köszönhetően mennyi energiát, ezáltal mekkora költséget takarít meg a kormányhivatal.

 

Forrás: mti

AktuálisBaranya megyekormányhivatalenergetikai fejlesztésberuházás