2024.03.28, Csütörtök

Megújul a Kodály általános iskola Komlón

komlokodaly.hu

2017.12.08. 15:24

A Pécsi Egyházmegye fenntartásában működő komlói általános iskola területe majdnem kétszeresére bővül, modernizálják és új, nagyobb tornatermet is kap egy 896,32 millió forintos uniós támogatásnak köszönhetően.

A Pécsi Egyházmegye fenntartásában működő komlói általános iskola területe majdnem kétszeresére bővül, modernizálják és új, nagyobb tornatermet is kap egy 896,32 millió forintos uniós támogatásnak köszönhetően.

A megújuló, bővítés előtt álló intézmény 80 éve, 1937-ben nyitotta meg kapuit a komlói Templom téren. 2012 óta a Magyar Katolikus Egyház Pécsi Egyházmegye fenntartásában működik. Jelenleg 8 évfolyamon két párhuzamos osztályban tanulhatnak a gyerekek, ez több mint 350 hat és tizennégy év közötti tanulót jelent.

Bár az iskolának eddig is volt tornaterme, az méretéből adódóan nem volt alkalmas a törvényi szabályzás által megkövetelt mindennapos testnevelés biztosításához, és mivel más helyiségek sem voltak megfelelő méretűek és állapotúak, a gyerekeknek eddig a könyvtárban, sőt még az étkezőben is tartottak tanórákat.

Udvardy György pécsi megyéspüspök a felújítás kapcsán elmondta:

Az egyház alapvető szándéka, hogy építsen. Nem csupán épületeket, hanem a jövőt és az embert is építse, és ahhoz, hogy az emberi lét méltón növekedhessen, szükséges az infrastrukturális fejlesztés. A szülőknek így lehetőségük van vallásos nevelést választani gyermekeiknek megfelelő körülmények között. A megújulás és bővítés hozzáadott értéke az ember isteni megújulását mozdítja elő.

Polics József, Komló polgármestere a lehetőséget méltatta, amelynek köszönhetően a 80 éves épület megújul. Mint mondta

változás nélkül nincs előrelépés, nincs fejlődés, nincs átalakulás. Az iskola egyházi fenntartásba adása ennek az előrelépésnek az első eleme volt.

Az épületben így biztosított a 21. századi infrastruktúra, amely a színvonalhoz igazodó belső tartalmat fog nyújtani.

Dohóczki Péter, a Pécsi Egyházmegye gazdasági igazgatója mutatta be a projektet. A mostani fejlesztéssel az iskola 2400 négyzetméterrel bővül, ez 73 új helyiséget jelent: termeket, tornatermet, öltözőket és orvosi szobát. A beruházás a tornaterem felszerelésének és az újonnan kialakítandó helyiségek berendezési tárgyainak, oktatási eszközöknek a beszerzését is magában foglalja.

A felújított komlói Kodály Zoltán Ének-zenei Katolikus Általános Iskola többek között 15 db interaktív táblával, projektorokkal és laptopokkal gazdagodik, és az olyan szaktantárgyak, mint a fizika, földrajz, biológia, kémia, matematika tanításához is új szemléltető valamint oktató eszközökhöz jut. Az új, jobb minőségű tanuló-, illetve munkakörnyezet az oktatás és a munka hatékonyságát, eredményességét is javíthatja.

Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretén belül megvalósuló fejlesztés várhatóan 2018 őszén ér véget. A 100%-ban vissza nem térítendő támogatást az Európai Regionális Fejlesztési Alap biztosítja.
A kivitelezés várhatóan 2018 őszén ér véget, a projekt 2019 márciusában zárul.

AktuálispályázatkomlóPécsi EgyházmegyeKodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola és Óvoda