2024.05.27, Hétfő

Felújítják a Mohácsi Nemzeti Emlékhely kopjafáit, új tanösvényt is kialakítottak

mohacsiujsag.hu

2018.01.31. 17:30

Az emlékhely kezelője, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága harminchét sírjelet már tavaly felújíttatott, s a további kopjafák is hamarosan sorra kerülnek.

A Sátorhely határában található parkot a 2011-ben elvégzett átfogó felújítása óta egyre több látogatót vonz, évről-évre rendre több mint tízezren keresik fel.

Az emlékhelyen folyamatosan kínálnak látnivalókat: a Vadász György Kossuth-díjas építész által tervezett húsz méter átmérőjű, üvegkupolával fedett, koronát formázó négyszintes létesítmény állandó és ideiglenes kiállításoknak ad helyet, de van benne látogatóközpont, rendezvényterem és információs pont is.

A hét évvel ezelőtti beruházás keretében felújították a sírkertet, íjászpályát és parkolóhelyeket alakítottak ki, valamint 3D-ben is átélhető a csata.

Az emlékhely sajátos hangulatát meghatározzák a kopjafák, s a közelmúltban a 120 művészi alkotás felújítása is időszerűvé vált. A fenntartó, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága közlése szerint 2017 végéig összesen 36 alkotás újult meg: az erdélyi sereget szimbolizáló sírjelek teljesen elkészültek, továbbá a magyar sereget szimbolizáló alkotásokból néhány is.

A kopjafák felújítása a következő években is folytatódik.

További újdonság, hogy az emlékhely területén - a sírkertet övező erdőben - négy táblából álló tanösvényt hoztunk létre. Ezek a csata előzményeivel, valamint következményeivel ismertetik meg a látogatókat.

Az interaktív tanösvény tábláin található játékok segítségével az érdeklődők szórakoztató módon ismerhetik meg a korszakot.

AktuálisDuna-Dráva Nemzeti Park IgazgatóságfelújítástanösvényMohácsi Nemzeti Emlékhelykopjafaemlékhely