2024.04.26, Péntek

Magyarországi német önkormányzatok gálát tartottak Pécsett

ptigroup.hu

2018.01.14. 18:24

Kitüntetések átadásával egybekötött gálaműsort tartott január 13-án a pécsi Kodály Központban a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata. Kiváló szólisták és díjnyertes kultúrcsoportok töltötték be a színpadot és arattak nagy elismerést, főként népzenei, néptánc- és népdalprodukcióikkal – pontosan úgy, ahogy az elmúlt esztendőkben mindig.

– A 2018-as év azért különleges számunkra, mert választások következnek, és mi képviselői mandátummal szeretnénk az országgyűlésbe kerülni. A mai gála, annak programja és a kitüntetendők személye pedig jól példázza, hogy ezt miért is szeretnénk – fogalmazott köszöntőbeszédében Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke. – Azért, hogy hatékonyabban beleszólhassunk a fiataljaink oktatásába. Azért, hogy az egyesületeink több támogatást kaphassanak, és azáltal majd még többet tehessenek kulturális örökségünk ápolásáért. A fiatal generációk támogatása, egy modern oktatási rendszer kialakítása, az európai értékek felkarolása, és a Magyarország és a szomszédos országok, illetve Németország közti jó kapcsolat fenntartása – ez az, amiért dolgozunk, és amiért a parlamentben is síkra szállunk majd.  

 

 

Az országos gála védnökei Elisabeth Ellison-Kramer osztrák és Volkmar Wenzel német nagykövet voltak. Németország és Magyarország múltja, jelene és jövője összefonódik, és ebben a magyarországi németek kulcsszerepet töltenek be – kezdte ünnepi beszédét Volkmar Wenzel, aki hangsúlyozta: Németország hazánk legfontosabb gazdasági partnere, német cégek 300 ezer munkahelyet teremtettek Magyarországon. A két ország közt számtalan települési, tudományos és kulturális kapcsolat létezik, és örömteli, hogy Magyarországon ilyen sokan beszélnek németül. Üdvözölte, hogy hazánk megbecsüli az itt élő németséget. Hangsúlyozta: a Magyarországon élő német kisebbség különösen jó példa arra, hogy a hagyományhűség, a jelen és a jövőbe vetett hit jól összeegyeztethető. Európa jövője, hogy a határokat – amelyekért évszázadokon át harcokat folytattunk – felszámoljuk, és hogy magyarok, németek és más nemzetek közt hidakat építünk. Ehhez a magyarországi németek nagyban hozzá tudnak járulni. A nagykövet arra is kitért, hogy bár az új német kormány még nem alakult meg, a német külpolitika európai elkötelezettségében, a szomszédokkal való jó kapcsolatok fenntartásában és a német kisebbségek támogatásában egészen biztosan folytonosság és egyetértés várható.   

 

 

A gálán hárman vehették át a „Magyarországi Németségért Arany Dísztűt”, a német nemzetiség legrangosabb kitüntetését. Elismerésben részesült:

HARTMUT KOSCHYK (Berlin) volt Bundestag-képviselő, a német szövetségi kormány volt kivándorlás- és nemzeti kisebbségügyi megbízottja az európai német kisebbségek támogatásában végzett több évtizedes tevékenységéért. Hartmut Koschyk az elmúlt években a német kormány képviseletében rendszeresen részt vett a magyarországi németek elhurcolására és elűzetésére emlékező rendezvényeken, és politikai aktivitásával jelentősen hozzájárult a német-magyar kapcsolatok alakulásához.

OSZVALD JÓZSEF (Városlőd) nyugalmazott pedagógus, iskolaigazgató, a német nemzetiségi oktatás ügye iránt elkötelezett oktatási szakértő, a Magyarországi Német Iskolaegyesületek Szövetségének volt elnöke, szülőfaluja, valamint Veszprém megye német nemzetiségi önkormányzatainak elnöke.

SCHŐN MÁRIA (Hajós) nyugalmazott pedagógus, néprajz- és nyelvjárás-kutató, kórusvezető.  Fáradhatatlanul gyűjtötte a nép- és gyermekdalokat, mondókákat, meséket, hiedelmeket és vallási szokásokat, munkája nyomán mára a település paraszti életének valamennyi területe dokumentálva van.

               

Az országos gálán fiatalokat is kitüntettek: immár 15. alkalommal vehették át a Koch Valéria Díjat kiemelkedő tanulmányi eredményt és a német kultúra ápolása terén különleges aktivitást felmutatni tudó középiskolások, valamint egy diploma előtt álló egyetemista, aki nemzetiségi témában végez eredményes kutatásokat. Az idei gála kitüntetettjei:

 

 

CZIGÁNY MATTHIAS MARKUS (Koch Valéria Gimnázium, Pécs), NAGY SZONJA (Német Nemzetiségi Gimnázium, Budapest), valamint HOLCZINGER SZANDRA (Eötvös Loránd Tudományegyetem, Budapest) aki diplomamunkáját a bakonyszücsi németek ünnepeiről, a faluban élő emberek életének fontos állomásairól írta.

A műsor közreműködői voltak: a Palotabozsok-Mohács-Somberek Ifjúsági Fúvószenekar; a Véméndi Duó (Tillmann Flóra és Ravasz Dorina); Kéméndi Tamás, Treszner Bence Benedek és Heider Patrik harmonikaművészek; Mausz Ferenc trombitaművész; a pécsi Koch Valéria Iskolaközpont gyermektánccsoportja; a Neun Branauer Musikanten zenekar; a Rátkai Duó (Endrészné Götz Julianna és Molnárné Májer Erzsébet); Szugfill Eliza (Bóly), Mravinác Anna (Pilisvörösvár), Radnai Tamás (Pilisszentiván) és Emmert Bettina (Baja), akik nyelvjárási történeteket adtak elő; a szekszárdi Magyarországi Német Színház társulata; a szederkényi Intermelody kórus és a biatorbágyi Füzes Táncegyüttes. A gála szünetében a babarci Bawazer Dorfmusikanten zenekar, az esti bálon pedig a Diamant Kapelle játszott.

 

Galéria

PécsAktuálisnépzenepécsi Kodály KözpontgálanéptáncMagyarországi Németek Országos Önkormányzatanépdal