2024.03.05, Kedd

Újabb bababarát szolgáltatást nyújt a pécsi szülészet

pecsiujsag.hu

2018.02.02. 18:30

Pénteken délelőtt adták át a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján azt az újonnan kialakított laktációs szobát, melynek köszönhetően a koraszülöttek és az újszülöttek számára egyszerűbben biztosítható az anyatej.

A Dél-dunántúli régió (Baranya, Somogy és Tolna megye) összes szülésének közel 40%-át a Pécsi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján vezénylik le, évente közel háromezer baba látja meg itt a napvilágot. A klinika 2009-ben csatlakozott a WHO/UNICEF „Bababarát kórház" kezdeményezéséhez, melynek részeként folyamatosan - akár a klinikáról való távozást követően is - segítik az édesanyákat, amennyiben a baba gondozásában vagy a szoptatásában nehézségük adódik.

A koraszülöttek és újszülöttek táplálása szempontjából nagy jelentőséggel bír az anyatejes táplálás. A Neonatológiai Tanszéken ápolt koraszülöttek fejlődése szempontjából fontos az anya jelenléte. A laktációs szoba kialakításával a koraszülöttek számára biztosítható egyszerűbben és gyorsabban a frissen lefejt anyatej, melynek összetevői védő hatással vannak a koraszülöttek és újszülöttek számára. A laktációs szobában a gyermekágyas anyák kényelmes, intim környezetben, a klinika dolgozóinak szakértő segítségével tanulhatják meg a szakszerű és higiénikus fejést.

Az új helyiséget Bódis József egyetemi tanár, a klinika igazgatója és Takács Zsuzsanna, a szoba kialakítását finanszírozó Krio Intézet vezérigazgatója adta át pénteken délelőtt. „Hálásak vagyunk minden olyan segítségért, amellyel a klinikánk még inkább megfelel a bababarát jelzőnek. A klinika valamennyi munkatársa azért dolgozik, hogy az édesanyák és a babák ideális körülmények között töltsék itt első közös napjaikat, és hogy mindenben felkészítsük őket a közös életükre." - hangsúlyozta az átadáskor Bódis József.

PécsAktuálisPTE bababarát szolgáltatásszülészetkoraszülöttanyatej