2024.03.04, Hétfő

Az agy megismerésének hete kampányhoz csatlakozott a PTE

univpecs.com

2018.03.23. 18:30

A PTE orvoskara a Művészeti Karral együttműködve csatlakozott egy olyan globális kampányhoz, mely révén az agykutatásra, a laboratóriumokban folyó munkára hívták fel a figyelmet. Március harmadik hetében így több helyszínen, többféle programon lehetett az e szervet kutatókkal, munkájukkal és az ehhez kapcsolódó beszélgetéseknek alapot adó művészeti alkotásokkal, eseményekkel találkozni.

Bár népszerű és „trendi”, az agykutatásról nagyon nehéz úgy beszélni, hogy közérthető legyen. A szervezők még magasabbra tették a lécet: legtöbb rendezvényük célközönségét a gyerekek jelentették.

Sok középiskolás volt kíváncsi az orvoskar laborjaira: március 13-án az ÁOK Elméleti tömbjében található Anatómiai, Élettani és Farmakológiai Intézet várta a diákokat, akik bepillantást nyerhettek abba, mivel foglalkozik egy agykutató.

A záróesemény az Agyaljunk együtt címre keresztelt interaktív kiállítás volt a Nádor Galériában, március 17-én.

 

 

Hogyan lehet egy laikus számára is megmutatni, mi az, ami az orrunk előtt történik, mégsem látjuk? Mondjuk, le lehet fotózni. Láttatni a láthatatlant címmel Dr. Szentpéteri L. József, a National Geographic fotográfusának, egyben a PTE ITD kutatójának segítségével el lehetett készíteni azt a híres fotót, amivel Harold Edgerton anno „megállította az időt”. Pontosabban meg lehetett kísérelni elkapni azt a pillanatot, amikor egy cseppnyi tej egy pirosra színezett folyadékban koronát képezve elmerül. Nem olyan könnyű ez, inkább érzésre kell az exponáló gombot megnyomni, hiszen az emberi szemnek ez a mozgás már túl gyors. A csepp ráadásul – és ha ezt nem tudtuk volna, láthattuk a felvételen – előtte még vissza is pattan a másik folyadék felületéről. Az eseményen készített fényképekből egyébként egy összeállítást is tervez készíteni a fotográfus, ami várhatóan a kutatócsoport weboldalán érhető majd el, s remélhetőleg volt olyan szerencsés érdeklődő, akinek sikerült az emlegetett „koronát” elkapnia.

Aki lemaradt az eseményről, az egy hasonló képet a Szentágothai János Kutatóközpontban március 21-ig még megnézhet a Hímes tojás kiállításon, melynek egyik fotóján éppen azt a pillanatot ragadta meg Dr. Szentpéteri L. József, amikor a piros festék a tojásra fröccsen.

Bár a hét folyamán az agy kutatása (és betegségei) kapcsán annak több művészeti aspektusa is megmutatkozott, a záróeseményen két külön látványosság is volt: az egyik a Művészeti Kar hallgatóinak az agy téma által inspirált munkáinak készítése és bemutatója, melynek mentén a kisebbek és a felnőttek egyaránt kipróbálhatták, milyen egy agyat kiszínezni vagy gyurmából megmunkálni. A falakon közben a Mutasd meg, milyennek képzeled az agyad rajzpályázatra beérkezett anyagok voltak láthatók: korcsoportok szerint állították ki, s hol az agy tudományos, hol a játékosabb, hol a sötétebb oldalára koncentráltak a rajzolók. Izgalmas volt látni, mennyire sokrétű ábrázolási módokat és kiindulópontokat fogalmaztak meg.

 

 

Péceli Gyöngyvér (Asvini) jóvoltából a szuperfoodokról és az agyat serkentő csokoládéról is lehetett beszélgetni, és kóstolni is.

Egy új számítógépes látásvizsgáló programot is bemutattak a rendezvényen, amivel az ún. tompalátás szűrhető ki. Ez egy összetettebb és egy egyszerűbb 3D-látást vizsgáló tesztsor, amiben egyre nehezedő sorrendben kell arrafelé elhúzni a tablet felületén az ujjunkat, amerre a „fésű” vagy E betű szárai mutatnak (közben egy piros-zöld szemüveget kell viselni). Rövid és meglehetősen szórakoztató játék ez, ám az eredmény annál fontosabb: kiderül belőle, hogy a két szem megfelelően működik-e együtt. Külső jel nem biztos, hogy utal erre, emiatt csak különböző mérésekkel szűrhető. Ennek azért fontos a korai felismerése, mert az agyban 7 éves kor körül lezárulnak a térlátáshoz kötődő fejlődési folyamatok - mondta Dr. Mikó Baráth Eszter, az ÁOK Élettani Intézet adjunktusa. A Nádor Galériában egy olyan agyműködést mérő szerkezet is volt, mellyel egy kivetített pont látványa kapcsán lehet vizsgálni ugyanezt, így csecsemőkorban is elvégezhető a vizsgálat. Az applikáció programozójával, Cziegler András hallgatóval, aki 2017-ben a PTE tehetségkövete is volt, korábban készítettünk interjút.

 

 

Aki szívesen közreműködne egy ilyen, vagy ehhez hasonló teszt létrehozásában, önkéntesnek vagy tesztalanynak jelentkezhet a kutatócsoport weboldalán: http://itd.pte.hu/

PécsAktuálisPTE agyagykutatás