2024.03.29, Péntek

Nemsokára kezdődnek az írásbeli érettségi vizsgák

Baranya Megyei Kormányhivatal

2018.04.23. 19:00

2018. május 4-én megkezdődnek az írásbeli érettségi vizsgák. Baranyában 3 724 tanulótól összesen 12 246 közép- és 1 469 emelt szintű vizsgajelentkezést regisztráltak.

A megyében összesen 45 középfokú oktatási intézményben szerveznek érettségi vizsgát, emelt szintű érettségi vizsga lebonyolítására 10 iskolában kerül sor. A legtöbben, 3156-an ezúttal is a pécsi járás területéről jelentkeztek vizsgára, és itt a legmagasabb – összesen 35 – a vizsgáztatásban résztvevő oktatási intézmények száma is.

A Pécsi Járási Hivatalnak mintegy 180 doboz tétel őrzéséről és kiadásáról kell gondoskodni. A dobozokban összesen több mint 23 ezer példány érettségi feladatlap található. Ezt a magas számot az indokolja, hogy egy-egy tantárgyhoz több feladatlap is tartozik, pl. az idegen nyelv érettségihez külön lapon kell megoldani az olvasott szöveg értéséhez, a hallott szöveg értéséhez, az íráskészség méréséhez kapcsolódó feladatokat.

A Baranya Megyei Kormányhivatal járási hivatalainak számos feladata van az érettségi vizsgákkal kapcsolatban: az érettségi tételeket tartalmazó dobozok átvétele, annak ellenőrzése, hogy megfelelő mennyiségű tétel érkezett-e, a tételek nyilvántartásba vétele, őrzése, az iskolaigazgatók értesítése az átvételi időpontokról, valamint a tételek kiadása.

Az Oktatási Hivataltól először április 26-án érkeznek az ún. kistárgyak érettségi tételei lezárt csomagokban, melyeket a vizsganapok reggelén adnak át az oktatási intézmények vezetőinek a kormányhivatali munkatársak. A tételek számszerűségének ellenőrzésére pontos ütemterv szerint április 27-én és május 2-án kerül sor a járási hivatalok munkatársainak és az iskolaigazgatóknak a közreműködésével. Az ún. nagytárgyakhoz tartozó tételek mindig a vizsganap előtti munkanapon érkeznek meg a Kormányhivatalba, ezek számszerű ellenőrzését a kormányhivatali ügyintézők végzik.

A tételek kiadása május 4-én, pénteken kezdődik a „nemzetiségi nyelv és irodalom” tételek kiadásával. Május 7-e és 11-e között a nagytárgyak, azt követően – május 28-ig – pedig a kistárgyak tételeit adják ki a járási hivatalok. Az átvétel időpontját minden esetben pontosan dokumentálják.

A járási hivatal a vizsgaidőszak végét követő 30 napon belül küldi meg az Oktatási Hivatalnak az átvétellel, átadással, az ezekhez kapcsolódó rendkívüli eseményekkel kapcsolatos jegyzőkönyveket, a dobozjegyzékeket és az esetleges felesleges tételcsomagokat.

Aktuálisérettségi vizsgaírásbeli vizsgavizsgajelentkezésPécsi Járási Hivatal