2024.04.20, Szombat
A Pécsi Állatkert alkotói pályázata - Az állatkertek küldetése
Pécsi Állatkert és Akvárium Terrárium hivatalos - Facebook

A Pécsi Állatkert alkotói pályázata - Az állatkertek küldetése

pecszoo.hu

2018.05.16. 18:30

Az állatkertek világáról még napjainkban is sok tévhit kering. Sokan olyan intézményekként gondolnak az állatkertekre, melyek kizárólagos szerepe a szórakoztatás, lakóikat pedig apró, szűk ketrecekbe zárva tartják. A mai napig sokan küzdenek az állatkertek teljes felszámolásáért, lakóik vadonba való visszatelepítéséért.

A valóságban azonban napjaink modern állatkertjeinek szerepe jelentősen átértékelődött az elmúlt évtizedekben.  Az állatkertek olyan intézményekké váltak, melyek nélkülözhetetlen szerepet játszanak az oktatásban, a kutatásban és a fajmegőrzésben. Számos állatfajt az állatkertek mentettek meg a teljes kipusztulástól, és még több állat akad, melyek mentése éppen napjainkban zajlik. Az állatkertek egyfajta modern Noé bárkájaként küzdenek ezen fajok megmentéséért.

A Pécsi Állatkert gyűjteményében több olyan állatfaj is megtalálható, melyeket az európai állatkertek összehangoltan, az Európai Fajmegmentő Tenyészprogram (EEP) vagy az Európai Törzskönyvi Program (ESB) keretein belül tartanak és tenyésztenek. A közeljövőben állatkertünk egy újabb tenyészprogramos fajjal szeretné gazdagítani gyűjteményét, mely kapcsolatba hozható a népszerű pécsi együttessel, a 30Y zenekarral.

Annak érdekében, hogy eloszlassuk az állatkertek világa körüli tévhiteket, a Pécsi Állatkert alkotói pályázatot hirdet, melynek témája: „Az állatkertek küldetése

A pályázat részletei a Pécsi Állatkert oldalán érhető el.

PécsAktuálisállatkertPécsi Állatkertalkotói pályázat