2024.03.29, Péntek

Baranya megyében csupán három tóban javasolt a fürdőzés

Baranya Megyei Kormányhivatal

2018.06.14. 14:00

Pécsi Járási Hivatal illetékességi területén az idei évben is három engedélyezett természetes fürdőhely üzemel: Orfűn az Orfűi-tónál a Kistó strand, a Pécsi-tó gát melletti részénél a szabad strand, valamint Abaligeten az I. számú tó szabad strandja.

A fürdővíz használati engedélyezési eljárás során a Pécsi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya helyszíni szemle során győződik meg a közegészségügyi feltételek meglétéről. A szakemberek csak megfelelő vízminőség és a jogszabályi feltételek megléte esetén engedélyezik a fürdővízhasználatot.

A felsorolt természetes fürdőhelyek helyszíni ellenőrzése és a fürdővizek szezon előtti vízminőségének ellenőrzése májusban megtörtént. A vízvizsgálatok eredménye alapján két fürdővíz – a Pécsi-tó és az Orfűi-tó – kiváló, míg az Abaligeten lévő tó megfelelő minősítést kapott. A fürdővizek vízvizsgálatára – meghatározott ütemterv szerint – a nyári hónapokban is sor kerül.

A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a felfrissülésre vágyók csak az erre kijelölt helyen és ellenőrzött vizekben fürödjenek. Nem javasolt a fürdőzés azokban a természetes vizekben, melyeknek a vízminősége rendszeresen nem ellenőrzött. Ezek közé tartozik a pécsváradi Dombay-tó, a Duna mohácsi szakasza, valamint a drávaszabolcsi kikötő is. Ezeken a partszakaszokon a természetes fürdőként történő használathoz nem biztosítottak a közegészségügyi feltételek.

PécsAktuálisBaranya megyeOrfűAbaligetfürdőzésszabad strandvízminőség