2024.07.27, Szombat
Baranya megyében is repülőről permetezik a szúnyogokat ezen héten
MTI Fotó: Sóki Tamás - illusztráció

Baranya megyében is repülőről permetezik a szúnyogokat ezen héten

baranya.katasztrofavedelem.hu

2018.07.18. 14:57

A tervek szerint ezen a héten 241 településen és kilenc budapesti kerületben (III., IV., XI., XIII., XVI., XVII., XXI., XXII., XXIII.), összesen 56 ezer hektáron permetezik a szúnyogokat. A főváros mellett Baranya, Tolna, Zala, Fejér, Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyében gyérítik a vérszívókat.

Budapesten a korábbi földi kezelések mellett légi módszert is alkalmaznak majd a Duna menti kerületekben, Székesfehérváron pedig idén először száll fel a repülőgép. A Szigetközben ismét jelentős számban vannak szúnyogok, az érintett településeken földi eljárással lépnek fel ellenük a szakemberek.

A múlt héten a Duna felső szakaszán számos területen biológiai lárvagyérítés volt, ami az esőzések miatt kialakult tenyészőhelyeket érintette.
 
A szúnyoggyérítés során deltametrin hatóanyagú irtószert használnak, egészen minimális mennyiségben. Hektáronként 0,6-1 gramm deltametrin kerül a szabadba, ez négyzetméterenként 0,0001 grammot jelent. Ez a dózis sem az emberekre, sem a melegvérű állatokra, sem pedig a növényekre nem jelent veszélyt, még hosszú távon sem. A készítmény csak több ezerszeres dózisban jelentene kockázatot bárkire is. A hatóanyag a kijuttatás után néhány óra alatt lebomlik, tehát hosszan tartó környezeti hatásokkal sem kell számolni. Deltametrin hatóanyagú növényvédő szereket a mezőgazdaságban körülbelül tízszer nagyobb mennyiségben permeteznek ki, mint amekkora dózist a szúnyoggyérítés során használnak belőle.
 
A katasztrófavédelem által irányított központi szúnyoggyérítés mintegy három hónapja zajlik, eddig 910 települést érintett, amely során 431 ezer hektáron permeteztek a szakemberek.
 
A www.katasztrofavedelem.hu oldalon elérhető a szúnyoggyérítés heti programja, vagyis az, hogy melyik településen, melyik napon permeteznek. Az önkormányzatok a központi program mellett saját költségvetésük terhére önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést.

AktuálisBaranya megyeszúnyogirtásrepülőgép