2024.03.29, Péntek
Elsőtiszti kinevezését vette át a Baranya megyei igazgatóság munkatársa
baranya.katasztrofavedelem.hu - Fotós: Jóri András-BM OKF

Elsőtiszti kinevezését vette át a Baranya megyei igazgatóság munkatársa

baranya.katasztrofavedelem.hu

2018.07.04. 11:57

Június huszonhatodikán huszonnégyen tettek elsőtiszti fogadalmat a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon. A frissen kinevezett tisztek nyolc megyében, valamint a fővárosi igazgatóságon, illetve a főigazgatóságon teljesítenek szolgálatot.

Az immár hagyományos ünnepségen dr. Góra Zoltán tű. vezérőrnagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató adott át elsőtiszti kinevezéseket és elismeréseket. Pintér Sándor belügyminiszter a főigazgatóságra és a fővárosba, valamint Hajdú-Bihar, Nógrád, Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok, Fejér, Somogy, Békés és Veszprém megyébe nevezett ki századosokat, főhadnagyokat és hadnagyokat. A kinevezések átvételét követően a tisztek fogadalmat tettek, amelynek szövegét Tomka Péter tű. hadnagy olvasta elő. A Baranya megyei igazgatóság állományából Schwarcz Ákos tű. százados vehette át elsőtiszti kinevezését.
 
Mindezek után a főigazgató elismeréseket adott át. Dr. Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere a Semmelweis-nap alkalmából munkakörében hosszú időn át végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként emléktárgyat adományozott Godóné Homonnay Krisztina Hajnalkának, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság pszichológiai asszisztensének és Készné Jászai Erzsébetnek, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egészségügyi asszisztensének.
 
Május 7-én Kisújszálláson egy családi ház garázsában kigyulladt egy személygépkocsi, az esethez a város önkormányzati tűzoltóit riasztották. Oltás közben kiderült, hogy a garázs előterében egy oxigén-, egy szén-monoxid-, és egy, a nyomáscsökkentő csonkjánál nagyjából félméteres lánggal égő dissousgáz-palack is van. A rajparancsnok és társa közvetlen életveszélyben volt, ezért a rajparancsnok az égő palack eltávolítása mellett döntött. Az udvar közepére húzta, majd elzárta a lángoló tartályt, amely a folyamatos hűtés ellenére tovább melegedett. Az időközben megérkező hivatásos egység szolgálatparancsnoka intézkedett, hogy a palackot végül kilőjék. Kiemelkedő helytállása, bátor magatartása elismeréséül a belügyminiszter Bátorságért Érdemjelet adományozott a Kisújszállási Önkormányzati Tűzoltóság megbízott rajparancsnokának, Bartha Kálmán Zsoltnak.
 
Május 6-án tűz keletkezett Ercsiben, egy Bercsényi Miklós utcai, első emeleti lakás konyhájában. Az épületben lakó szabadnapos tűzoltó észlelte a füstöt, telefonon értesítette az érdi hivatásos tűzoltóságot, majd azonnal megkezdte a felderítést, az épület kiürítését és a tűzoltók kiérkezése előtt még a közműveket is lekapcsolta. A füsttel telített lakás lakójával folyamatosan kommunikált. A kiérkező egységek eloltották a tüzet, átadták az égési sérüléseket szenvedett lakót a mentőknek, akik az asszonyt mentőhelikopterrel, stabil állapotban szállították kórházba. Hősies helytállása elismeréseként az országos katasztrófavédelmi főigazgató ajándéktárgyat adományozott Jehoda István Attila tű. főtörzsőrmesternek, az érdi hivatásos tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltójának.
 
A rendezvényen olyan kollégák is ajándéktárgyat vehettek át, akik kerek születésnapjukat ünneplik.
 
A kinevezések, elismerések, ajándéktárgyak átadását követően az országos katasztrófavédelmi főigazgató először a frissen kinevezett tisztekhez fordult és úgy fogalmazott, reméli, hogy erre a napra egész pályafutásuk alatt emlékezni fognak, és hivatásukat a fogadalomban foglaltaknak megfelelően gyakorolják. Góra Zoltán hozzátette, a tisztté válás hosszú folyamat, amelynek során meg kell tanulni a beosztottakról való gondoskodást, el kell sajátítani a vezetői ismereteket és szakmailag is előre kell haladni. A tábornok kijelentette, azt várja a megyei igazgatóktól, hogy e folyamat során segítsék a kollégákat. A bátorságukért, hősies helytállásukért elismerésben részesült kollégákhoz szólva a főigazgató elsősorban gratulált a tűzoltók teljesítményéhez, és arról beszélt, hogy mindannyian példaként szolgálnak a többieknek. Góra Zoltán végezetül a születésnapjukat ünneplőknek további jó egészséget kívánt.

AktuálisBaranya megyeelsőtiszti kinevezésfogadalom