2024.03.02, Szombat

Megkezdődött az Európai Unióról szóló nyári egyetem Pécsett

pte.hu

2018.07.05. 22:23

Pénteken 30 hallgató részvételével kezdetét vette az Európai Unió aktuális kihívásait és lehetőségeit megvitató nyári egyetem a Külügyi Igazgatóság szervezésében. A program résztvevői összesen kilenc országból érkeztek. A hallgatók túlnyomó többsége a Bölcsészettudományi Karon nagy sikerrel futó „Europe from a Visegrad Perspective” CEEPUS hálózat tagegyetemeiről kerül ki, akik mellett olasz, orosz és amerikai hallgatók is megtalálhatóak a résztvevők között.

A speciális, interdiszciplináris 10 napos nyári kurzus azt vizsgálja, hogy milyen módon tudja az Európai Unió megőrizni a szerepét és versenyképességét a globális kihívások közepette. A magyar és amerikai előadók igen sokrétű tudományterületeket képviselnek (politikatudomány, pszichológia, közgazdaságtudomány, kultúratudomány), a szakmai előadásokat minden esetben interaktív workshopok követik. A kurzus részeként a hallgatók megfogalmazzák saját elvárásaikat, elképzeléseiket az Európai Unióval kapcsolatban, megoldási javaslatokat dolgozva ki a felvázolt politikai, társadalmi és gazdasági nehézségekre, lehetőségekre.

 

 

A szakmai programok mellett számos szabadidős program is megrendezésre kerül a hallgatók számára, akik a hétvégén részt vettek a nagysikerű Zsolnay Fényfesztiválon is.

A nyári egyetem megszervezésére a Külügyi Igazgatóság sikerrel pályázta meg a CEEPUS program támogatását.

A Külügyi Igazgatóság idén nyáron összesen 6 nyári egyetemet szervez a Karokkal való szoros együttműködésben. Júniusban mexikói hallgatók számára került megrendezésre interkulturalitás témájú nyári egyetem. A nyár folyamán ezen kívül három kínai partneregyetem és egy japán partneregyetem hallgatói csoportjai is a PTE-re érkeznek, akik neveléstudomány, kultúratudomány, magyar népzene illetve néptánc kurzusokon vesznek részt. A hallgatók számára igen változatos szabadidős programokat, továbbá orfűi és budapesti kirándulásokat is biztosítunk.

PécsAktuálisBaranya megyeEurópai Uniónyári egyetemPTE versenyképességglobális kihívás