2024.05.21, Kedd
Időutazó iskolások Komlón
József Attila Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény - Facebook

Időutazó iskolások Komlón

MTI OS

2018.09.23. 14:36

A száz évvel ezelőtti iskolai körülményeket idézi meg a komlói könyvtárban elkészülő különleges élménypedagógiai terem. A Kubinyi Ágoston Program kétmilliós támogatásával létrejövő régi idők iskolájában jövő ősszel foghatnak palatáblát először a kisdiákok.

A száz évvel ezelőtti tantermek hangulatát és berendezését felidéző „régi idők iskoláját” alakítanak ki a komlói József Attila Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjteményben. A helytörténeti gyűjtemény állandó kiállításának részeként már létezik ugyan egy berendezett oktatástörténeti terem, ami a klasszikus, szemlélődős múzeumlátogatókat várja. A bővítést és felújítást követően azonban múzeumpedagógiai foglalkozásokra is alkalmassá válik a helyiség: a komlói iskolások az itt tartott tanórákon a korhű berendezési tárgyaknak és eszközöknek köszönhetően időutazásra indulhatnak.
A felújítás kétmillió forintba kerül, amit a Kubinyi Ágoston Programban nyert el a város. „A hazai közgyűjtemények részére minden évben kiírt pályázaton idén már negyedszer nyert Komló: összesen tízmillió forintból fejleszthettük a múzeumot. Három éve a bányászati terem, majd a Komlosaurusra épülő „Jurassic Park” és az ásványgyűjtemény készült el, idén pedig az egykori bányaigazgatók irodájának emléket állító helyiséget újítjuk fel” – idézte fel a múltat Polics József polgármester.
A legújabb beruházás egyelőre a szerződéskötésnél tart, de a pontos tervek már megvannak. Kifestik-felújítják az oktatástörténeti termet, korhű padlózatot és függönyöket kap, továbbá a meglévő, évszázados iskolapad mintájára ácsolnak a szakemberek egy hasonlót. Így egy teljes osztály elfér majd az élménypedagógiai foglalkozásokon. A bútorok mellett fotók idézik meg a városi iskolák egykori és mai képét és természetesen nem hiányozhatnak majd a gondosan restaurált, eredeti tanszerek sem, amelyeket használhatnak is a gyerekek.
A beruházás a tervek szerint a következő tanévre készül el, szeptemberben az első itt tartott tanórákra is sor kerülhet. A múzeum vezetése azonban már a következő pályázaton gondolkodik: siker esetén a Mecsek állat- és növényvilágát bemutató kiállítás kaphat új köntöst.

AktuálisBaranya megyeKomló időutazásKubinyi Ágoston ProgramJózsef Attila Városi Könyvtár