2024.04.25, Csütörtök

Baranyában több mint 7000 fiatal munkába állását segítette eddig az Ifjúsági Garancia Program

Baranya Megyei Kormányhivatal

2018.11.05. 16:30

Az országos adatokat nézve átlépte a 100 ezer főt az Ifjúsági Garancia Programban résztvevő fiatalok száma, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a fiatalok munkanélkülisége harmadára csökkent 2010 óta Magyarországon – jelentette be október közepén Varga Mihály pénzügyminiszter.

Az Ifjúsági Garancia Program, illetve a GINOP 5.2.1 munkaerőpiaci program lényege, hogy azon 25 év alatti fiatalok számára, akik sem nem tanulnak, sem nem dolgoznak, a foglalkoztatási szolgálatnak meghatározott időn belül valamilyen konkrét lehetőséget kell felajánlani az elhelyezkedésre, a munkatapasztalat-szerzésre vagy a tanulásra.

A projekt megvalósításában a Baranya Megyei Kormányhivatal is közreműködik. A programnak köszönhetően Baranyában a 2014 és 2020 közötti időszakban – a rendelkezésre álló több mint 10 milliárd forintnyi összegből – tízezer 25 év alatti fiatal munkaerőpiaci részvételét segíthetik elő.

A megyében 2018. szeptember végéig 7 503 fiatal került az Ifjúsági Garancia rendszerbe. Közülük 6 069-en a munkaerőpiaci program résztvevői is lettek: közel ötezer esetben bérjellegű támogatás segítette a fiatalok elhelyezkedését, egyötödük pedig részt vett vagy jelenleg is részt vesz a program keretében meghirdetett képzéseken.

2018. szeptember végéig a program végéig rendelkezésre álló támogatási keret közel fele már hasznosult, de a járási hivatalok foglalkoztatási osztályain a munkáltatók támogatási kérelmeinek befogadása, illetve a képzések szervezése jelenleg is folyamatos.

A projekt eredményeit jól mutatja, hogy Baranya megyében a 25 év alatti, nyilvántartott álláskeresők száma az Ifjúsági Garancia Program beindulása óta 43,7 százalékkal csökkent. Míg 2010-ben számuk meghaladta az ötezret, ma csupán 2 349-en vannak. Az összes nyilvántartott álláskeresőt tekintve az arányuk 17 százalék, ami szintén jelentős csökkenést mutat a korábbi adatokhoz képest.

AktuálisBaranya megyemunkanélküliségIfjúsági Garancia Programmunkatapasztalat