2024.03.04, Hétfő

Erősíteni szeretnék a magyar-horvát közlekedési kapcsolatokat

mti

2018.11.14. 15:46

Cél, hogy a legális határátlépési lehetőségek, illetve a közösségi közlekedési kapcsolatok is bővüljenek, erről a két ország között magas szintű egyeztetések is folynak.

Kiss-Parciu Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) határ menti és regionális együttműködésekért felelős helyettes államtitkára a Magyarország és Horvátország közötti együttműködési program eddigi eredményeit taglaló konferencián Zalakaroson emlékeztetett arra, hogy a 355 kilométernyi közös határszakaszon mindössze hét közúti határátkelő található.


A jelenleg átlagosan 50 kilométerenként működő átkelőhelyek sűrűsége alig tizede más nyugati irányú határátkelési lehetőségeinkhez képest, márpedig "fizikai kapcsolatok nélkül nehéz határon átnyúló együttműködésekről beszélni". A célok között szerepel egyebek mellett az M6-os autópálya fejlesztése, továbbá a Pécs és Eszék közötti közösségi közlekedési lehetőségek bővítése.
Kiss-Parciu Péter kitért arra is, hogy a Magyarország és Horvátország közötti közös programok egy-egy kiemelt projektje a baranyai határtérségben - hárommillió eurós támogatással - végzett aknamentesítés, valamint a határ két oldalán működő kis- és közepes vállalkozások 10 millió eurós támogatási lehetőséggel segített erősítése. 

 

Szűcs Márton, a három magyar és nyolc horvát megyét érintő magyar-horvát együttműködési programok közös titkárságának vezetője felidézte, hogy a 2014 és 2020 közötti időszakban összesen 60,8 millió eurót használhatnak fel a két ország pályázói. A zalakarosi konferenciára az eddig nyertes 55 pályázati program képviselőit hívták meg, akik eddig mintegy 36 millió eurót nyertek el programjaikhoz.
A tervek szerint januárban további mintegy 20 millió euró forrásra írnak ki pályázatokat, amelyeket - a külön kezelt gazdaságfejlesztési területen felül - például turisztikai, kulturális, környezetvédelmi és oktatási programokra használhatnak fel magyar és horvát partnerek.

AktuálisBaranya megyeHorvátországmagyar-horvát határMagyarország