2024.03.29, Péntek
A második legzöldebb magyarországi egyetemünk a Pécsi Tudományegyetem
pte.hu

A második legzöldebb magyarországi egyetemünk a Pécsi Tudományegyetem

MTI

2019.01.03. 21:00

Továbbra is a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) a legzöldebb magyarországi felsőoktatási intézmény, a fenntarthatósági szempontok alapján készült GreenMetric világrangsorban a 77. helyen végzett - tájékoztatta az SZTE közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

Az SZTE a korábbi 88. helyről úgy lépett előrébb, hogy a felmérésben a korábbinál százzal több egyetem, 81 ország 719 intézménye vett részt.

Az Indonéziai Egyetem toplistájának népszerűsége folyamatosan növekszik: a 2010-es, első felhívásra 34 ország 95 intézménye válaszolt. Az SZTE a kezdetek óta a zöld egyetemek élbolyába tartozik. Az intézmény 2012 óta amellett végez világ- és európai szinten is a lista első negyedében, hogy hat év alatt több mint ötszáz új egyetem csatlakozott a felméréshez.

A szegedi egyetem Európában a rangsor 34. helyét szerezte meg. Előtte - egy oroszt kivéve - csak nyugat- és észak-európai intézmények találhatók.

Az SZTE 77. helyével és 7050 pontjával toronymagasan vezet a kérdőívet kitöltő nyolc magyarországi felsőoktatási intézmény versenyében. A hazai sorrendben második Pécsi Tudományegyetem a nemzetközi mezőnyben 140., a harmadik ELTE pedig 264. lett.

A felmérés hat témaköre évek óta változatlan: elhelyezkedés és infrastruktúra, energia és klímaváltozás, hulladék-, vízgazdálkodás, közlekedés, oktatás. Ezek közül a legnagyobb - 21 százalékos - súlyú az energia és klímaváltozással, a legkisebb - 10 százalékos - jelentőségű a vízgazdálkodással kapcsolatos kérdéskör. Az SZTE kategóriánkénti eredményei azt mutatják, hogy továbbra is a hulladékgazdálkodásban a legjobb, hiszen a megszerezhető pontszámok 92 százalékát begyűjtötte, emellett jelentősen javított a környezettudatosság oktatásbeli megjelenítésén. A jövőbe mutató zöld feladatok terén az energiamenedzsment-adatbázisok további fejlesztése és az infrastrukturális korszerűsítések folytatása kínál előrelépési lehetőséget - áll a közleményben.
 

PécsAktuálisBaranya megyePTE fenntarthatóságGreenMetriclegzöldebb magyarországi felsőoktatási intézmény