2024.03.29, Péntek
Két kéménytűz is volt a napokban Baranya megyében
MTI Fotó - illusztrációó

Két kéménytűz is volt a napokban Baranya megyében

baranya.katasztrofavedelem.hu

2019.01.21. 15:22

Személyi sérülés szerencsére egyik esetben sem történt.

Egy lothárdi családi ház kéményében lerakódott korom izzott péntek délután. Pécsről érkeztek a tűzoltók az esethez, akik az égő részt eltávolították, és felhívták a tulajdonos figyelmét, hogy ne használják a kéményt a felülvizsgálatig.

Szintén péntek délután egy Pécs, Erzsébet utcai családi ház kéményébe épített gerenda kapott lángra, majd a tűz átterjedt az épület födémszerkezetére is. A pécsi hivatásos tűzoltók egy gázpalackot hoztak ki az épületből, valamint a tüzet két vízsugárral eloltották. Az ott élő egy felnőtt és három gyermek elköltözött, mivel a ház lakhatatlanná vált.

Szombat este egy hosszúhetényi vendégház valamint egy mellette parkoló személyautó égett teljes terjedelmében. A tűzhöz a komlói és a pécsi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik két vízsugárral eloltották a lángokat, majd átvizsgálták az épületet.

A kéménytüzek megelőzése érdekében a legfontosabb teendőnk a kémények felülvizsgálata, rendszeresen ki kell tisztíttatni a kéményt és tüzelőberendezést, valamint ne felejtsünk el gyakran szellőztetni. Soha nem szabad tüzelőberendezést olyan helyiségben felállítani, ahol a levegőben tűzveszélyes anyag gőze fordul elő, vagy ahová ilyen levegő beszivároghat. Nem szabad eltüzelni műanyagot, festett és rétegelt, nedves fát, lemezt, falemezt, vasúti talpfát, szemetet, hulladékot, fáradt olajat. Csak a tüzelőberendezéshez engedélyezett tüzelőanyagot szabad használni.

AktuálisBaranya megyekéménytűz