2022.05.24, Kedd
Modern képességvizsgáló munkaszimulátort adtak át a PTE-n
pte.hu

Modern képességvizsgáló munkaszimulátort adtak át a PTE-n

pte.hu

2019.01.24. 17:30

Napjaink legkorszerűbb munkaszimulátor-rendszerével gazdagodott a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja, mellyel elsősorban a munka világába visszatérő dolgozók fizikai és szellemi kompetenciáit tudják mérni.

A mintegy 50 millió forintba került szimulátort csütörtökön délután Dr. Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára, Dr. Miseta Attila, a PTE rektora, valamint Dr. Sebestyén Andor, a PTE Klinikai Központ elnöke adta át egy vizsgálat jelképes elindításával.

A demográfiai folyamatok, a gazdasági és munkaerőpiaci változások nyomán kiemelt társadalmi kérdéssé vált az idősödő korcsoportok munkavállalásának elősegítése szerte a világon, így Magyarországon is. Az előrejelzések szerint ugyanis az elkövetkező évtizedekben folyamatosan nőni fog az idősebb munkavállalók létszáma és aránya a társadalomban, ezért fontos felmérni, hogy a munkavégzés az egyes szakmákban milyen egészségügyi kockázatokkal jár, és ezek hogyan kezelhetők. A Pécsi Tudományegyetemen átadott képességvizsgáló munkaszimulátorral arra nyílik lehetőség, hogy a munka világába visszatérő dolgozók fizikai és szellemi kompetenciáit mérjék, majd az eredményeket elemezzék.

 

 

A Pécsi Tudományegyetem Munkatudományi és Foglalkozásegészségügyi Kiválósági Központjában a kutatók olyan módszerek kialakításán dolgoznak, amelyekkel objektív módon mérhető a dolgozókat érő fizikai és szellemi megterhelés. Az új berendezéssel az álló- és ülőmunkák során jelentkező tipikus feladatok mellett olyan képességvizsgálatok is elvégezhetők, amelyek a dolgozók logikus gondolkodását, intelligenciáját, személyiségét jellemzik. A rendszer újdonsága, hogy segít a munkavállalókat érő fizikai és szellemi terhelések egymásra gyakorolt hatását is megérteni. Ennek fontosságát a PTE kutatóinak közelmúltban végzett, több mint kétezer fő megkérdezésén alapuló vizsgálata is kimutatta, hiszen a kutatásba bevont dolgozók közül azoknak volt a legalacsonyabb a munkaképességi indexe, akiket fizikai és szellemi terhelés egyaránt ért a munkavégzés során.

 

 

Az átadó ünnepség keretében a PTE Munkatudományi és Foglalkozásegészségügyi Kiválósági Centruma, a Budapesti Műszaki Egyetem Ergonómia és Pszichológia Tanszék Foglalkozási Rehabilitációs Kutató Központja, valamint a képességvizsgáló rendszert fejlesztő INNOMED MEDICAL Zrt. együttműködési megállapodást írt alá a munkaszimulátorral végzett kutatások és fejlesztések összehangolásáról.

A beruházás az  EFOP-3.6.1-16-2016-00004 azonosító számú „Átfogó fejlesztések a Pécsi Tudomány­egyetemen az intelligens szakosodás megvalósítása érdekében” című projekt, ezen belül a „Fizikai és szellemi kompetenciák együttes vizsgálati és értékelési módszertanának kimunkálása az idősödő korcsoport munkavállalásának elősegítésére” alprojekt keretei között, az Európai Unió támogatásával valósult meg.

PécsAktuálisBaranya megyePTE képességvizsgáló munkaszimulátorszellemi kompetencia

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés