2024.05.18, Szombat
Folyamatos a gyalogos-átkelőhelyek ellenőrzése Pécsett
police.hu

Folyamatos a gyalogos-átkelőhelyek ellenőrzése Pécsett

police.hu

2019.03.01. 08:00

A rendőrök elsődleges célja a segítő szándékú figyelemfelhívás és a közlekedési szabályok érvényre juttatása volt.

A rendőrök a balesetek megelőzése érdekében 2019. február 27-én a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket, a tilos jelzésen áthaladást, valamint a passzív biztonsági eszközök használatát ellenőrizték Pécsett.

Az ellenőrzések során a rendőrök kilenc esetben tilos jelzés figyelmen kívül hagyása, huszonöt alkalommal pedig biztonsági öv használatának elmulasztása miatt intézkedtek.

Helyszíni bírság kiszabása mellett összesen huszonöt alkalommal döntöttek a rendőrök, ezek közül a legtöbb esetben azért, mert a gépkocsivezető a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen nem adott elsőbbséget a gyalogos részére, átlépte a záróvonalat, vagy lejárt a jármű műszaki érvényessége.

Szabálysértési eljárást öt esetben kezdeményeztek, kettőt a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen történő áthaladás szabályainak megszegése, kettőt a műszaki érvényesség lejárata, egyet pedig forgalomból kivont járművel történő közlekedés miatt.

A rendőrök összesen tíz esetben alkalmaztak figyelmeztetést, három gyalogossal szemben a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen történő áthaladás szabályainak megszegése miatt, öt gépkocsivezetővel szemben a  kijelölt gyalogos-átkelőhelyen gyalogos részére elsőbbség meg nem adása miatt, kettő gépkocsivezetővel szemben pedig záróvonalon áthaladás miatt.

A gyalogosok a közúti közlekedés legvédtelenebb, legsérülékenyebb résztvevői, ezért fontos, hogy kiemelten odafigyeljünk rájuk, de a KRESZ szabályok betartása részükre is kötelező! A közlekedők a közeljövőben is számíthatnak a megyében hasonló jellegű ellenőrzésekre.

… hogy mindenki hazaérjen!

PécsAktuálisBaranya megyeellenőrzésrendőrökgyalogosátkelőhely