2024.04.27, Szombat
Jövő nyárig újul meg, s kap új funkciókat a Duna-part egykori gyártelepe
mohacs.hu

Jövő nyárig újul meg, s kap új funkciókat a Duna-part egykori gyártelepe

mohacs.hu

2019.04.02. 20:00

Nemrég végre leült a szállongó téglapor a Duna-parton a volt Selyemgyár és a szintén már csak múlt idejű Temaforg területén folyó, tavaly nyáron megkezdett bontási munkálatok után.

A helyszínről sok-sok köbméter bontási anyagot, sittet, szemetet hordtak már el, a tervezett beruházás szempontjából felesleges épületrészeknek, épületszerkezeteknek mára hűlt helye. És itt a folytatás: másfél hete megtörtént a munkaterület átadás-átvétele, a Munkás-Butykó Építőipari Kft. és alvállalkozói megkezdték a projekt második ütemét, amely az érintett műemléképületek teljeskörű felújítását is magába foglalja.

Korábban többször is megírtuk: a nagyszabású munkálatokra több éves előkészítés után került és kerül sor, s ha a beruházás a tervezett határidőre, 2020 augusztusának közepére elkészül, látványában kétségtelenül a város egyik ékköve lesz. Az utóbbi évek viszonylatában ez az önkormányzat egyik legnagyobb értékű projektje. Ennek révén városunk egy teljesen új negyeddel gyarapodik, ahol szórakoztató- és sportcélú létesítmények, játszóterek és lakások épülnek. Szekó József korábban arról tájékoztatta lapunkat: önkormányzatunk kilencvenmillióért vásárolta meg a felhagyott gyártelepeket. A Dombai Gyula építészmérnök vezette Dombaiterv Építésziroda Bt. készítette tervek szerint a volt selyemgyári irodaépületet magánvállalkozó újítja fel. Ennek a munkálatai megkezdődtek, s itt egy éttermet hoznak létre, a Dunára nyíló terasszal. A város a gyár Dunával párhuzamos főépületét, a Tímár utcai oldalon lévő, eredetileg gubóraktárnak készült épületet és a hozzá kapcsolódó épületrész homlokzatát eredeti állapotába helyreállítva tartja meg.

A főépület a Duna felőli bejárattal is megnyitva rendezvények házaként funkcionálna – írta korábban munkatársunk, Berta Mária, akinek cikke arra is kitért: ennek emeletén exkluzív rendezvénytermet hoznak létre nagyobb létszámú lakodalmak, bálok, konferenciák tartására, amelyhez részben a földszinten és az emelet további részén kiszolgáló helyiségek – melegítőkonyha, étellift, tárolók, vizesblokkok – kapcsolódnak. Az alsó szinten helyi népművészeti tárgyakat kínáló üzletek, valamint a turisták kiszolgálását, tájékoztatását segítő irodák is helyet kapnak.

Az egykori gubóraktárban több korosztály számára oktatótér létesül, ahol lehetőség nyílik egyebek mellett a kommunikációs készségek fejlesztésére, grafikusan programozható kis robotok segítségével az algoritmikus gondolkodás fejlesztésére, fizika és technika tantárgyakhoz kapcsolódó műszaki alapismeretek szerzésére. De elhelyeznek itt érintőképernyős játékokat, paneleket, míg a legkisebbeknek lesz játszósarok is. A gyár később készült toldaléképületeit az elmúlt hónapokban elbontották, az így kialakult tágas, többfunkciós udvar déli részén olyan játszópark készül, amit a gyerekek, valamint külön a mozgást segítő eszközökkel betelepítve felnőttek is használhatnak. A megmaradó gyárkémény például a tervezett gumiburkolatú játszótérnél nem csupán árnyékolóként, hanem egyúttal napóraként is szolgál. Az udvar egy része rendezvénytérré alakul, koncertek tartására is alkalmas szabadtéri színpaddal. A város pályázati úton nyert 800 milliós támogatás révén, a beruházás II. ütemében a Tímár utcai Temaforg épületének – a volt Graffiti – átalakítása tervezett. Ennek emeletén fallabdapálya és fitneszterem kap helyet. A földszinten a Dunán túrázó, jachttal, kishajóval érkezők számára szolgáltatást nyújtó helyiségek, többek közt tisztálkodási lehetőséget nyújtó vizesblokk, kávézó készül majd, valamint csónakmotorokat és azok alkatrészeit árusító üzlet nyílik. A Temaforg gyártelepén az említett Tímár utcai épületen kívül a területet déli irányban határoló, kétszintes épületen kívül minden mást lebontottak már. A lapos tetős, többszintes épületet a Mohácsi Városgazdálkodási és Révhajózási Nonprofit Kft. vásárolta meg, s ott lakásokat, illetve garázsokat alakítanak ki: aki arra jár, láthatja, e beruházás is javában zajlik.

AktuálisfelújításDuna-partTemaforgSelyemgyár