2024.03.29, Péntek
70 éves jubileumát ünnepli a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete
pte.hu

70 éves jubileumát ünnepli a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete

pte.hu

2019.05.16. 12:00

Az idén 70 éves SZBKI a meghívott szakmai vendégek mellett idén 70 érdeklődő vendég is bepillanthatott a kutatóintézet műhelymunkájába 2019. május 15-én a PTE KPVK (lánykori nevén FEEK) aulában.

A PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete hagyományosan minden év májusában rendezi meg az előző szüretből származó szőlőkből készített borainak kóstolóját, amely egyúttal betekintést is ad abba a kutatómunkába, ami az intézetben folyik.

Jakab Ferenc, intézet igazgatója az UnivPécs kérdésére kérdésére elmondta, a 70 éves jubileum olyan esemény, amit érdemes megünnepelni. Az intézetben folyó kísérleti munkák akkor értékelhetők, ha azokból bor is készül. Kiemelt szempont az is, hogy az intézet bevételei növekedjenek, összhangban az egyetem elvárásaival.

ifj. Kozma Pál tudományos főmunkatárs köszöntőjében kiemelte: sok munka és nagy erőfeszítést tettek azért, hogy tavaly, az egyik legnagyobb presztízsű Etyeki Hegyközségi Borversenyen Hevér László új, innovatív, rezisztens Couvéje aranyérmet nyert.

Hevér László főborász szerint ezúttal olyan kutatási tételeket mutat be az intézet, amelyeket máshol, más időpontban nem tudnának megkóstolni az érdeklődők. Az előzetes szelekció alapján 45 kóstolható kutatási tétel került a poharakba 12 témasorozatban, többek között fehér-és vörös rezisztens szőlőfajták, cirfandli-, furmint-, cabernet sauvignon klónszelekciók, merlot hordó alternatívák. 

AktuálisjubileumPécsBaranya megyePTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete