2024.04.19, Péntek
Csak még egyszer előre – Honvédelmi rendezvénysorozat Pécsett
MTI Fotó: Balogh Zoltán - illusztráció

Csak még egyszer előre – Honvédelmi rendezvénysorozat Pécsett

Baranya Megyei Kormányhivatal

2019.05.25. 08:00

Tematikus honvédelmi hetet szervezett Pécsett a Baranya Megyei Védelmi Bizottság, az 52. Oszlányi Kornél Területvédelmi Zászlóalj, valamint a 7. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda. A Magyar Honvédelem Napja köré szervezett rendezvénysorozat részeként bemutatták Burján Zsigmond „Csak még egyszer előre” című filmjét.

A tematikus hét részeként 2019. május 23-án Pécsett, a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontban vetítették le a Burján Zsigmond által rendezett „Csak még egyszer előre” című filmet. A történelmi dráma Márkosfalvi Sipos Gyula ezredesnek állít emléket, aki az első világháborúban a Kárpátokba betörő orosz csapatok ellen harcolt, majd 1915-től az isonzói, doberdói fronton harcoló 17-es székesfehérvári honvéd gyalogezrednek volt a parancsnoka.

A filmbemutatót megelőzően Páva Péter, a Pécsi Tankerület Központ igazgatója nyitotta meg a „Négy év vérben és vasban” című kiállítást, amely a háború előzményeit, kirobbanásának okait, a frontok helyszíneit mutatja be.

 

Baranya Megyei Kormányhivatal

 

A tárlat megtekintése után Müllerné dr. Juhos Bernadett köszöntötte az érdeklődő középiskolásokat, egyetemistákat, a baranyai és szomszédos megyék megjelent katonáit, valamint a pécsi és siklósi hagyományőrző szervezetek képviselőit. A Baranya Megye Kormányhivatal főigazgatója kiemelte: az országban minden települést érintett az első világháború, amely 1914 és 1918 között, majd az azt követő években meghatározta a családok életét, alapvetően befolyásolta az itthon maradt hozzátartozók háború alatti és későbbi gondolkodását. Ezután Rózsa Attila, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársa tartott előadást az első világháborúról, és korhű egyenruhában – a pécsi Szabolcs Fejedelem Hagyományőrző Egyesület négy középiskolás tagja segítségével – idézte fel a Nagy Háború magyar katonáinak alakját.

Burján Zsigmond rendező-operatőrt, forgatókönyvírót a film elkészítése kapcsán többek között a nagyapja iránti tisztelet is inspirálta, aki szintén harcolt a 17-es honvéd gyalogezred kötelékében az első világháborúban. A katonák a zord körülmények és a súlyos veszteségek ellenére hősiesen helytálltak. A film a katonák és parancsnokuk, Sipos Gyula történetét dolgozza fel, bemutatva a 17-es katonai egységet és ezen keresztül a Nagy Háborút. A film baranyai bemutatóján jelen voltak Sipos Gyula leszármazottai, így Sipos Béla professzor, a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karának professor emeritusa és Angliából hazaérkező húga, Sipos Judit is.

Aktuálishonvédelmi rendezvénysorozatPécsBaranya megye