2024.03.29, Péntek
Emléktábla a komlói órásdinasztiának
pixabay - illusztráció

Emléktábla a komlói órásdinasztiának

MTI OS

2019.05.15. 16:00

Emléktáblát avattak a Komlón több évtizeden keresztül órásmesterként dolgozó Bertaldó-család tiszteletére.

Idősebb Bertaldó József a hatvanas évek elején nyitotta meg órásműhelyét Komló központjában, az egykori szénbányászati tröszt épületével szemben. Ettől kezdve a család több mint fél évszázadon működtette a kis üzletet, amelynek cégére egybeforrott a városképpel. Bertaldó Józseftől idővel hasonnevű fia követte a szakmában, aki órajavító mesterként és régi órák gyűjtőjeként városszerte ismert volt.
Haláluk után az órásüzlet bezárt, ma már egy ékszerbolt működik a helyén. A bolt üzemeltetője az önkormányzattal közösen fontosnak érezte, hogy tábla örökítse meg a Bertaldó-órásmesterek emlékét. Életük egybeesik Komló nagy fejlődési időszakával, amelynek a város építőiként maguk is részesei voltak.
„Komló számára a hagyományok őrzése mindig nagyon fontos volt. Az itt élők az ország különböző pontjairól érkezett emberek leszármazottai, akiket a közös komlói tradíciók kovácsoltak össze” – mondta az avatóünnepségen Polics József polgármester. Hangsúlyozva, hogy a szorgalmas és tehetséges emberek minden korban megtalálták a boldogulásukat Komlón és elnyerhették a közösség megbecsülését.

AktuálisemléktáblaKomló Baranya megyeBertaldó-családóraórásmester