2024.03.02, Szombat
Magyar-kínai üzletember-találkozót tartottak Pécsen
pixabay - illusztráció

Magyar-kínai üzletember-találkozót tartottak Pécsen

MTI

2019.05.28. 10:00

Magyar-kínai üzletember-találkozót tartottak hétfőn Pécsen, amelyen az ázsiai népköztársaság keleti fekvésű, 57 milliós lélekszámú Csöcsiang (Zheijang) tartományából érkező, több mint harminc vállalatvezető vett részt.

A Baranya Megyei Önkormányzat (BMÖ) szervezésében tartott eseményen megerősítették Baranya és Csöcsiang között tizenöt évvel ezelőtt létrejött testvérmegyei együttműködést: a dokumentumot Madaras Zoltán (Fidesz-KDNP), a BMÖ közgyűlésének elnöke és Csö Csüau, a csöcsiangi tartományi tanács főtitkára írta alá. A ceremónián a térségek közötti gazdasági együttműködés erősítéséről szóló dokumentumot is elfogadtak a felek.

Madaras Zoltán a kétoldalú kapcsolatokat méltatva arról beszélt, hogy a kínai vállalatok számára Magyarország továbbra is jó befektetési célpont. Az ázsiai állam magyarországi befektetéseinek értéke meghaladja a 4 milliárd dollárt, az itt működő kínai vállalatok több mint 15 ezer embernek adnak munkát - tette hozzá.

Rámutatott: minden politikai és kulturális feltétel adott a kétoldalú gazdasági kapcsolatok fejlesztéséhez. "Kína a legújabb technológiák használatával biztosítja, hogy a magyar gazdaság versenyképessége folyamatosan és dinamikusan nőjön" - hangoztatta azt is felidézve, hogy Baranya és Csöcsiang tartomány 2004 óta működik együtt.

Csö Csüau köszöntőjében emlékeztetett rá, hogy a két ország éppen 70 éve létesített diplomáciai kapcsolatot. Csöcsiang, a 100 ezer négyzetkilométer területű, 57 milliós lakosságú tartomány tavalyi GDP-je 580 milliárd dollár volt, több mint 7 százalékkal bővült a megelőző évhez képest. A tartomány exportja 430 milliárd dollár volt, ez Kína teljes országos külkereskedelmének csaknem 13 százaléka - ismertette.

Csö Csüau intenzív gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok kialakítását is szorgalmazta tartománya és Baranya között. Szavai szerint a dél-magyarországi megye "nagyon komoly" mezőgazdasági adottságokkal és "részlegesen nagyon jó ipari gyártókapacitásokkal" rendelkezik. Támogatják az együttműködést az okos- és digitális technológiák, az "új energiák", illetve az elektronikus kereskedelem, a kultúra és a turisztika területén - jelezte a kínai tisztségviselő.

Madaras Zoltán az MTI-nek elmondta, hogy a találkozóra 33 csöcsiangi vállalatvezető érkezett, akik egyebek között az informatikai- és a bankszektort, az egészség- és az építőipart képviselik. Az eseményre 43 baranyai vállalkozót hívtak meg - fűzte hozzá.
 

Aktuálismagyar-kínai üzletember-találkozóPécsBaranya megye