2024.03.19, Kedd
Három tó várja a felfrissülni vágyókat Baranyában
MTI Fotó: Varga György - illusztráció

Három tó várja a felfrissülni vágyókat Baranyában

Baranya Megyei Kormányhivatal

2019.06.14. 11:22

Baranya megyében három tóban javasolják a fürdést a kormányhivatal szakemberei: az Orfűi-tónál lévő Kistó strandon, a Pécsi-tó gát melletti részénél, valamint az Abaligeti-tó szabadstrandján biztonságosan megmártózhatunk a hőségben.

Május végén végezte el a Baranya Megyei Kormányhivatal a felsorolt természetes fürdőhelyek vízminőségének szezon előtti vizsgálatát, mindhárom helyszín esetében megfelelő eredménnyel.

A kormányhivatal csak megfelelő vízminőség és a közegészségügyi feltételek megléte esetén engedélyezi a fürdővízhasználatot. Az elmúlt három évben elvégzett vízvizsgálatok összesített eredményei alapján a Pécsi-tó kiváló, az Orfűi-tó és az Abaligeten lévő tó pedig jó minősítést kapott, így ezekben nincs akadálya a fürdésnek. Az említett helyszíneken az ellenőrzés – meghatározott ütemterv szerint – a nyári hónapokban is folytatódik, így a vízminőség folyamatosan nyomon követhető lesz.

A kormányhivatal szakemberei felhívják a felfrissülésre vágyók figyelmét, hogy csak a fentebb megnevezett helyeken fürödjenek. Baranyában is vannak olyan természetes vizek, amelyekben a kánikulában – a tiltás ellenére – gyakran látni fürdőzőket. Nem javasolt a megmártózás azokban a természetes vizekben, amelyeknek a vízminőségét a hivatal rendszeresen nem ellenőrzi. Ezek közé tartozik a pécsváradi Dombay-tó, a Duna mohácsi szakasza, valamint a drávaszabolcsi kikötő is, ahol nem biztosítottak a közegészségügyi feltételek sem. Helyettük válasszuk inkább az ellenőrzött tavakat vagy a víziparkok, uszodák, strandok szintén rendszeresen vizsgált, biztonságos medencéit.

AktuálisBaranya megyefürdőzésOrfűi-tóKistó strandPécsi-tóAbaligeti-tószabadstrand