2023.04.01, Szombat
Új kutatóközpontot avattak a Pécsi Tudományegyetemen
pte.hu

Új kutatóközpontot avattak a Pécsi Tudományegyetemen

pte.hu

2019.06.18. 19:04

Június 11-én kedden délelőtt adták át a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) a Corpus limitum imperii Romani (CLIR) Nemzetközi Akadémiai Kutatóközpontot, amely a Miniszterelnökség, az MTA Pécsi Akadémiai Bizottsága és a Pécsi Tudományegyetem együttműködésében jött létre.

A CLIR Kutatóközpont feladata elsősorban a Római Birodalom Határai – a Dunai Limes UNESCO várományos világörökségi helyszín lelőhelyeinek kutatása, és ennek koordinálása.

A kutatóközpont előzményeinek ismeretéhez vissza kell ugranunk néhány évtizedet az időben. A Pécsi Tudományegyetem – Dr. Visy Zsolt egyetemi tanár vezetésével – 1987 és 2004 között előbb megalapította a történelem szakon belül a római régészet specifikációt, majd a régészet szakot és a Régészeti Szemináriumot, végül pedig a Régészet Tanszéket, ami rövid időn belül a hazai római kutatások nemzetközileg is elismert központjává nőtte ki magát. 1994-től működött a pécsi légirégészeti tevékenység, amit a PTE Légirégészeti Téka megalapítása követett 2004-ben. Hét évvel később az Union Académique Internationale elfogadta az MTA Pécsi Akadémiai Bizottsága által támogatott javaslatát, és a Corpus limitum imperii Romani (CLIR) nemzetközi limes-kutatási programot bejegyezte kutatási programjainak sorába.

 

 

A projekt mostanra olyan szintre fejlődött, amely indokolttá tette a CLIR Nemzetközi Akadémiai Kutatóközpont létrehozását, ami korábbi céljai mellett a hazai limes-világörökségi nevezésben szereplő 98 részhelyszín elvárt, kötelező kutatását szolgálja. A kutatóközpont a Miniszterelnökség, az MTA Pécsi Akadémiai Bizottsága és a Pécsi Tudományegyetem együttműködésében jött létre, a Miniszterelnökség anyagi támogatásával és a PTE által biztosított kutatóhellyel, a Bölcsészettudományi Kar szervezeti egységeként, annak felügyelete alatt. A CLIR kutatóközpont feladata elsősorban a Római Birodalom Határai – a Dunai Limes (FRE-DL) UNESCO várományos világörökségi helyszín lelőhelyeinek kutatása és ennek koordinálása. Emellett szoros kapcsolatot tart az említett világörökségi helyszín keleti szakaszának folyamatban lévő nevezését végző országok munkatársaival, valamint a többi, Római Birodalom Határai révén érintett ország szakmai közösségével. Az UNESCO világörökségi cím reményében jelenleg is számos kutatás és fejlesztés zajlik a helyszíneken, amihez a CLIR Kutatóközpont munkatársai biztosítanak szakanyagokat.

 

 

Az új kutatóközpont a Pécsi Tudományegyetem szervezeti egységeként szorosan együttműködik a Miniszterelnökség Világörökségi Osztályával és a Várkapitányság Integrált Területfejlesztési Nonprofit Zrt. keretében működő Limeskezelő Gondnoksággal. A CLIR ennek a két intézménynek biztosít szakmai hátteret, ugyanakkor modern tudományos környezetben végzett gyakorlati lehetőséget jelent a PTE hallgatói számára is.

 

 

AktuálisCorpus limitum imperii Romani Nemzetközi Akadémiai KutatóközpontPécsPécsi TudományegyetemBaranya megyerégészet