2024.04.25, Csütörtök
Komoly elismerést kapott a pécsi egyetemisták mintaháza
univpecs.com

Komoly elismerést kapott a pécsi egyetemisták mintaháza

Baranya Megyei Kormányhivatal

2019.08.01. 18:10

Négy díjjal is jutalmazta a Solar Decathlon egyetemi innovációs házépítő világverseny zsűrije a Hungarian Nest+ projektet, azaz a Pécsi Tudományegyetem, a Miskolci Egyetem és az algír Blidai Saad Dahlad Egyetem konzorciumában jegyzett mintaházat.

A Magyar Fészek+ projekt keretében megépült otthon technológiai jellemzői közt olyan innovatív megoldások, kreatív ötletek kaptak elismerést, mint az épület alatt átvezetett Venturi torony, a déli oldalra tervezett mobil naptér, az újrahasznosított anyagokból készített „okos” bútorok vagy az épületet vezérlő automatika.

 

Baranya Megyei Kormányhivatal - Dr. Horváth Zoltán kormánymegbízott,Mámel Anita kabinetvezető és Lukáts István állami főépítész apécsi egyetemisták által "újragondolt" kockaház előtt.

 

Az építészeti kategóriában 2. helyezést, energiahatékonyság kategóriában 3. helyezést elért, a pécsi és miskolci egyetemisták által újraértelmezett „kockaházat” a Baranya Megyei Kormányhivatal vezetője, valamint az állami főépítész – az eredményhirdetést követően – a verseny helyszínén, Szentendrén tekintették meg.

Dr. Horváth Zoltán kormánymegbízott elmondta, először a kormányhivatal által tavasszal szervezett Építés hete elnevezésű programsorozat keretében tartott szakmai konferencián hallott a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának közreműködésével megvalósuló Magyar Fészek+ projektről, melynek eredményét mindenképpen szerette volna személyesen is megnézni.

A magyar projekt mottója: „A természet nem egy hely, amit meglátogathatunk, hanem az otthonunk”. E kapcsán a PTE MIK csapatának vezetői, dr. Kondor Tamás és dr. Kósa Balázs építészek elmondták, nemcsak a természetes anyagok alkalmazása és a zöld energiák hasznosítása, hanem az épület természeti környezetbe ágyazódása is különös hangsúlyt kapott. A belső élettér kiterjesztett kerti valósága – az előtetőre ültetett zöldtetővel és a belső átrium udvarba lopott élő növényzettel – biztosítja az egészséges élethez elengedhetetlen oxigénben dús teret.

A Magyar Fészek+ projektet az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége különdíjjal jutalmazta. A pécsiek és miskolciak közösségszervező erejét pedig a szintén elnyert Közösség és Fair Play díj bizonyítja.

A magyar csapat által újragondolt kockaház, valamint „szoláris falu” részként felépült többi épület egészen szeptember 29-ig ingyenesen látogatható.

AktuálisMagyar Fészek+ projektSolar DecathlonPécsi TudományegyetemPécsBaranya megyepécsi egyetemisták