2024.04.18, Csütörtök
Baranya megye katasztrófavédelmi mobil laborja volt a legjobb
baranya.katasztrofavedelem.hu - illusztráció

Baranya megye katasztrófavédelmi mobil laborja volt a legjobb

baranya.katasztrofavedelem.hu

2019.09.04. 14:28

Az országos verseny előtt, területi versenyt rendezett négy megye részvételével a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a katasztrófavédelmi mobil laborok részére. A négy különböző helyszínen zajló versenyen tegnap Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, Baranya és Jász-Nagykun-Szolnok megye három-három fős csapatai mérték össze tudásukat.

A katasztrófavédelmi mobil labor egységek kulcsszerepet töltenek be az iparbiztonsági szakterületen. A szakemberek nem csupán a vegyi, biológiai és radiológiai anyagokkal kapcsolatos veszélyhelyzeteknél végeznek felderítő tevékenységet, hanem a veszélyes üzemek és a veszélyesáru-szállítás hatósági ellenőrzésében is jelentős feladatot vállalnak. A három fős csapatokat reggel Sári Ákos tűzoltó alezredes, a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese fogadta, aki elmondta, hogy örömünkre szolgál, hogy mi rendezhetjük a mobil laborok területi versenyét. A viadal sikeres lebonyolításának érdekében munkatársaink mindent megtettek, az induló csapatoknak sportszerű és balesetmentes versenyzést kívánt.

A mai megmérettetés négy különböző helyszínen zajlott, ahol a gyakorlati feladatokat úgy választották meg a szervezők, hogy azokkal teljes körűen felmérjék a csapatok vegyi, biológiai, radiológiai felderítési szaktudását. A vasúti rendező pályaudvaron, a Püspök erdőben, a Duna holtágánál és egy használaton kívüli raktárban zajlottak a feladatok. Minden helyszínen maximum egy óra állt a csapatok rendelkezésére. A bírók figyelme kiterjedt a szabályok betartására, a rádióforgalmazásra, a védőeszközök és védőruhák szabályok szerinti használatára, az anyagok beazonosítására, a különböző mérőeszközök előírás szerinti alkalmazására.

A területi döntő első helyezettje a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság csapata lett (Pandur Tamás tűzoltó alezredes, Kövecs Bálint tűzoltó főhadnagy, Benczes József tűzoltó zászlós), így ők vesznek részt majd az országos KML versenyen.

Fotós: Ruskáné Takács Anita tűzoltó százados/ Siska Odett tűzoltó főhadnagy - GYMS MKI

Galéria

AktuálisBaranya megyeKatasztrófavédelemmobil labor