2024.03.29, Péntek
Korábbi megyei igazgató munkásságát ismerték el Szentlőrincen
Fotós: Szentlőrinc Város Önkormányzata

Korábbi megyei igazgató munkásságát ismerték el Szentlőrincen

baranya.katasztrofavedelem.hu

2019.09.02. 11:09

Szentlőrinc Város Önkormányzat képviselő testülete közrend és közbiztonság díjat adományozott a korábbi megyei igazgató, Tóth György tűzoltó ezredes részére.

Tóth György Pécsett született, de szüleivel és testvéreivel Szentlőrincen laktak. A sport szeretetének és a gyermekkor kedves önkéntes tűzoltói emlékeinek köszönhetően 1982-ben jelentkezett Szigetváron a hivatásos tűzoltóságra, ahová vonulós tűzoltóként felvételt  is nyert.

A Szigetvári Hivatásos Tűzoltóparancsnokságon kezdetben beavatkozó tűzoltóként, majd szerparancsnokként, szolgálatparancsnokként és tűzoltási-szolgálati főelőadóként dolgozott, így lehetősége volt megismerni a beavatkozó tűzoltóság szinte valamennyi szakterületét.  Szakmailag folyamatosan képezte magát. Az alapfokú iskola elvégzése után tiszti iskola következett, közben matematika és fizika előkészítőre járt egy magyarországi főiskolai felvételi reményében. Külföldi iskola  lett az álmaiból.

1987-ben tanulmányokat kezdett Moszkvában, mely az akkori oktatási rendszerünkben a legmagasabb szakmai iskolai végzettséget biztosította.

A tanulmányai jelentős részében a családja is mellette volt, a felesége a moszkvai nagykövetségen dolgozott, a gyermekei iskolába és óvodába jártak, így sikerrel vehették a rendszerváltással kapcsolatos nehézségek jelentős részét.

A felsőfokú állami és szakmai végzettségét (és felsőfokú orosz nyelvtudást) 1992-ben  itt Moszkvában szerezte meg, kitüntetéses oklevél diplomával, az akkor már Független Államok Közössége Tűzoltó Mérnökképző Műszaki Egyetemének  Építőipari Tűzbiztonsági Tanszékén. 

1992-ben a hazaérkezésük után Szentlőrincre költöztek vissza, és a Baranya Megyei Tűzoltóparancsnokságon kapott szakmai vezetői beosztást, melyet a jogutód katasztrófavédelmi szervezetben - elsősorban tűzoltási bevetési vonalon osztályvezetőként  tudott folytatni  2007. őszéig, az akkori igazgató nyugdíjazásáig.

2007. októberében megürült a megyei katasztrófavédelmi igazgatói  beosztás, melyre pályázatot írtak ki. Ezt a beosztást megpályázta és  meg is nyerte. Ebben a munkakörben teljesített hivatásos szolgálatot 2010. december 31-ig. 2011. szeptember 1-jével került nyugállományba tűzoltó mérnökként, főtanácsosi címmel és  ezredesi rendfokozattal.

A Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt (katonai tagozat) kitüntetés  birtokosa.  

A katasztrófavédelem megyei igazgatójaként a legnagyobb volumenű szakmai kihívásnak a rendszeres árvízi és belvízi védekezéseket és az Európa Kulturális Fővárosa 2010 Pécs projekt végrehajtását tartja.

Galéria

AktuálisSzentlőrincBaranya megyeközbiztonság díj