2024.03.28, Csütörtök
Hatékonyabbá vált a hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedők kezelése Pécsen
univpecs.com

Hatékonyabbá vált a hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedők kezelése Pécsen

MTI

2019.10.17. 19:18

Endoszkópos beavatkozások is elérhetővé válnak a súlyos hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedőknek egy csütörtökön átadott beruházásnak köszönhetően a baranyai megyeszékhelyen - tájékoztatta a Pécsi Tudományegyetem (PTE) az MTI-t.

Azt írták, az intézmény belgyógyászati klinikáján a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program keretében mintegy 200 millió forintból alakították ki az endoszkópos központot.

Az összegzés szerint a "nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő felszerelésű" központban a legmodernebb endoszkópos eszközök mellett altatógépet és a kisebb sebészeti beavatkozásokat támogató röntgenberendezést is beszereztek.

A fejlesztéssel a betegeknek a hosszan tartó, nagyobb operációknál kevésbé megterhelő endoszkópos beavatkozások is elérhetővé válnak a sejtelhalással járó hasnyálmirigy-gyulladás kezelésében.

Kitértek arra is, hogy a gyomor-és béltükrözési központ, az úgynevezett transzlációs intervenciós endoszkópos központ - amelyhez "hasonló nincs még egy a kelet-közép-európai régióban" - lehetőséget ad a PTE klinikai központ orvosainak a tudományos előmenetelre is.

A transzlációs medicina célja az alapkutatások és klinikai kutatások eredményeinek mihamarabbi hasznosítása a betegellátásba.

AktuálisPécsBaranya megyehasnyálmirigy-gyulladásPTE Endoszkópos beavatkozás