2024.03.04, Hétfő
Alsómocsolád, a 725 éves közösség
alsomocsolad.hu - Emlékév nyitó ünnepség

Alsómocsolád, a 725 éves közösség

MTI OS

2019.12.10. 13:00

725 éve annak, hogy Alsómocsoládot, a Baranyai Hegyhát egyik ékkövét, „Mocholay„ néven először említi egy oklevél úgy, mint a Veszprémi Apátság jobbágy faluját. 1294-et írtunk akkor.

A helynév a mocsár, lángocska, kenderáztató jelentésű szláv, horvát eredetű szóból keletkezett, és valószínűleg arra utal, hogy a falut mocsaras, lápos talaj határolta. Az 1990. szeptember 30-án megtartott helyhatósági választásokat követően megalakult az önkormányzat és fokozatosan, lépésről lépésre haladva teremtett komfortosabb, élhetőbb települést polgárai számára. Első intézkedése a polgármesteri hivatal megnyitása volt, hogy ügyeiket helyben intézhessék az emberek.

A község jelenleg alig több mint 300 lelket számlál. Zsáktelepülés, a néhány éve teljesen felújított 65.174. számú úton Mágocs felől közelíthető meg. A falu belterületének peremét a Hábi csatorna felduzzasztásával létrehozott, négy mesterséges halastó szegélyezi. Nincs átmenő forgalom, nincs por és zaj, a közbiztonság jó. Az elmúlt közel három évtized alatt Alsómocsolád lakói olyan közösséggé váltak, amely partnere az önkormányzatnak a stratégiai tervezéstől a megvalósításig. Ennek köszönhető, hogy Alsómocsolád a szerepnélküli települések sorából – európai mérce szerint is – a példaértékű települések sorába lépett.

És itt a történetnek nincs vége. Alsómocsolád 2019-et ünnepi évvé nyilvánította, az év során különböző rendezvényekkel, műalkotásokkal és a község történetét feldolgozó regény kiadásával  emlékezett azokra a generációkra, akik évszázadokon át életben tartották a „lángot”.

Az ünnepi év záró rendezvényére 2019. december 06-án, pénteken kerül sor; a közös visszaemlékezés mellett minden alsómocsoládi család ünnepi ajándékcsomagot kap, megtörténik az időkapszula elhelyezése és élesítése, lesz kulturális műsor és fénytánc bemutató, és közösen meggyújtjuk a II. Adventi gyertyát és kinyitjuk a kalendárium következő 6 fiókját.
 

AktuálisAlsómocsoládBaranya megyeVeszprémi Apátságjobbágy faluközösség