2024.03.29, Péntek
Kezdetét vette a téli merülési gyakorlatok időszaka
Fotó: Határszél ÖTE

Kezdetét vette a téli merülési gyakorlatok időszaka

baranya.katasztrofavedelem.hu

2019.12.02. 19:00

A Határszél Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai az elmúlt hétvégén Gyékényesen, a Kotró tavon ismét a víz alá buktak, ezzel megkezdték a téli merülési gyakorlatok időszakát.

A mostani gyakorlaton az önkéntes tűzoltók a hideg vízben, rossz látási körülmények közötti tájékozódást gyakorolták. A következő alkalmak során többek között jég alatti merülés, mélyből nagy méretű tárgy ballonnal történő kiemelése fog szerepelni. A búvárok a merüléseket száraz búvárruhás felszereléssel végzik, mert ebben extrém hideg vízben is biztonságosan tudnak merülni.

A 2017. áprilisában alakult Határszél ÖTE tagjai önkéntes tűzoltók ugyan, de fő tevékenységi körükbe tartozik a vízből mentés is.

Az egyesületi tagok közül kilencen is rendelkeznek búvárvizsgával, és tudatosan készülnek, gyakorolnak havonta akár két-három alkalommal is, hogy éles helyzetben az évek során szerzett elméleti- és gyakorlati tapasztalataikat megfelelően tudják hasznosítani.

A múltban egyébként már több alkalommal is szükség volt a Határszél Önkéntes Tűzoltó Egyesület búvárainak a segítségére, ugyanis volt, hogy eltűnt személyt kerestek a Dunában, vagy éppen egy kishajó kiemelésében működtek közre.

Aktuálistéli merülési gyakorlat