2024.04.26, Péntek
Szigetvári szerparancsnok az év tiszthelyettese
Fotó: Szőke Péter - BM OKF

Szigetvári szerparancsnok az év tiszthelyettese

baranya.katasztrofavedelem.hu

2020.01.30. 14:16

Éves értékelő állománygyűlést tartottak a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon január 28-án. A Belügyminisztérium miniszterhelyettese egyebek mellett arról beszélt, hogy a katasztrófavédelem magas szinten, egységes vezetés mellett végzi szolgálatát, tevékenységére a gyors reagálás jellemző.

Az állománygyűlésen a katasztrófavédelem országos, területi és helyi vezetői mellett megjelentek a társ- és rendvédelmi szervek, szakmai szövetségek, együttműködő szervezetek képviselői. A belügyminiszter képviseletében dr. Kontrát Károly miniszterhelyettes vett részt a rendezvényen. 

Elsőként dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató foglalta össze a szervezet tavalyi tevékenységét. A tábornok a hagyományokhoz híven szakterületről szakterületre haladva beszélt az elvégzett munkáról, az elért eredményekről, illetve a tendenciákról. Értékelő beszédében külön hangsúlyt fektetett egyebek mellett az önkéntes tűzoltóságokkal és mentőcsapatokkal való közös munkára, a megelőzés fontosságára, az európai uniós és saját forrásokból megvalósított beruházásokra, a szervezet humán helyzetére, illetve a különféle szervezetekkel, társszervekkel való együttműködésre. Szavait köszönetnyilvánítással zárta: „Szeretném megköszönni a katasztrófavédelem teljes személyi állományának a 2019-es munkáját.”

Kontrát Károly parlamenti államtitkár úgy fogalmazott, köszönet jár a szervezet valamennyi munkatársának az elmúlt évi szolgálatért, mert tevékenységükkel hozzájárultak Magyarország biztonságához. „Magas szintű szolgálatteljesítés, egységes vezetés, gyors reagálás, ez jellemzi ma a katasztrófavédelem személyi állományának a tevékenységét, és jellemezte 2019-ben is.” – jelentette ki a miniszterhelyettes. Kontrát Károly felidézte mindazon lépéseket, amelyekkel a központi vezetés az elmúlt időszakban elismerését fejezte ki a fegyveres testületek állománya felé. Hozzátette, bízik abban, hogy a katasztrófavédelem állománya 2020-ban éppúgy helytáll a napi feladatok végrehajtása során, illetve a váratlanul érkező, gyakran ismeretlen, új kihívásokra is megfelelő válaszokat tud adni, ahogy tette azt az elmúlt esztendőben is. Végezetül kijelentette, a Belügyminisztérium vezetése kiemelt figyelmet fordít a katasztrófavédelem munkájára, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a feltételek rendelkezésre álljanak.

Kontrát Károly és Góra Zoltán az állománygyűlésen átadta azokat az elismeréseket, amelyeket a szakmai feladatok végrehajtásában nyújtott kiemelkedő, magas színvonalú teljesítmény alapján ítéltek oda az arra érdemeseknek. 

Az Év Tiszthelyettese címet tűzoltósági kategóriában Dudás Gábor tűzoltó főtörzsőrmester, a Szigetvári Hivatásos Tűzoltóparancsnokság szerparancsnoka érdemelte ki. Dudás Gábor 2010. november 8-án került a Szigetvári Önkormányzati Tűzoltóság állományába beosztott tűzoltói beosztásba. Felvételét követően rövid időn belül kiderült, hogy a munkához való hozzáállása, szorgalma példaértékű, azt folyamatosan magas színvonalon végzi, szolgálatellátása a közösség elé példaként állítható. A csapatmunkában való helytállása is kimagasló, évek óta oszlopos tagja a szakmai versenycsapatnak, amellyel megyei és országos szinten is szép eredményeket ért el. 2018-tól már versenybíróként is részt vett az Országos Műszaki Mentő Versenyen. A kiemelkedő szakmai tudása miatt már évek óta az újonnan felszerelő beosztott tűzoltók mentoraként is ellátja feladatát, ezzel segítve szakmai fejlődésüket. Jelleme, pozitív kisugárzása, segítőkészsége okán a kollégák körében is elismert munkatárs. Szerparancsnoki feladatait 2018 augusztusától a Szigetvári Hivatásos Tűzoltóparancsnokság állományában, a Sellyei Katasztrófavédelmi Őrsön látja el.

Galéria

AktuálisKatasztrófavédelemSzigetvárBaranya megyekinevezés