2024.03.19, Kedd
A pécsi egyetem országos hivatkozási ponttá vált a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramban
MTI Fotó: Marjai János - illusztráció

A pécsi egyetem országos hivatkozási ponttá vált a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramban

MTI

2020.02.21. 15:32

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) országos hivatkozási ponttá vált a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramban: az intézmény számos innovációt indított el és fejlesztéseket generál azok segítségével - közölte a Magyar Diplomáciai Akadémiáért és a Stipendium Hungaricum Programért felelős államtitkár csütörtökön sajtótájékoztatón, a baranyai megyeszékhelyen.

Pacsay-Tomassich Orsolya a program felsőoktatásban betöltött szerepéről, illetve a PTE részvételéről szólva jelezte, a megyeszékhelyen mintegy 900 hallgató, a határon túlról érkezők ötöde az ösztöndíjprogram keretében tanul.

Emlékeztetett, a magyar kormány jelentős, 24 milliárd forintos támogatást biztosított a pécsi intézménynek a Modern városok program keretében, az ennek keretében futó és már lezárult fejlesztések pedig hozzájárulnak a külföldi hallgatók számának emelkedéséhez.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára kiemelte: az ösztöndíjprogram előnye, hogy a részt vevő hallgatók jelentős kiskereskedelmi forgalmat generálnak, milliárdos nagyságrendben költenek. Ezzel a programnak gazdaságélénkítő hatása is van az egész térségre; a magyar kormány ezért is áll a program mögött - jegyezte meg.

Miseta Attila, a PTE rektora hangsúlyozta, a kezdetektől részt vesznek a programban, amelynek katalizátor hatása van: az elégedett hallgatók jó hírét viszik az intézménynek, így egyre többen érkeznek az egyetemre.

Jelezte: a legjobb 200 egyetem közé került az intézmény - egyedüli magyar vidéki felsőoktatási intézményként - a Times Higher Education legfrissebb, a feltörekvő országokat vizsgáló nemzetközi rangsorában. Ez tovább erősíti az egyetem pozícióit a külföldi hallgatók, így a stipendiumosok körében is - fűzte hozzá.

Bíznak abban, hogy a program segítségével minél több hallgató tér vissza Pécsre, ők pedig segítenek a kapcsolatépítésben a fejlődő országok intézményeivel.

Szili Katalin miniszterelnöki megbízott arról szólt, hogy számára mind pécsiként, mind nemzetpolitikában dolgozó, a határon túli autonómiaügyekért felelős szakpolitikusként fontos az ösztöndíjprogram.

A PTE a térség legnagyobb foglalkoztatója, az egyik legjelentősebb hazai intézmény, kiemelt szerepe van a Kárpát-medencei egyetemekkel való kapcsolatok ápolásában és a tehetségek felkutatásában is - mondta.

Hangsúlyozta: Magyarország 2020-ban, a nemzeti összetartozás évében modern, 21. századi nemzetpolitikát kíván folytatni, amelynek középpontjában a közösség megmaradása és az ország térségben betöltött vezető szerepe áll.

Úgy vélekedett, az ösztöndíjprogram segítségével a PTE tovább tudja bővíteni hallgatói létszámát, erősíteni tudja a magyar tehetségek közötti kapcsolatrendszert.

A Stipendium Hungaricum (SH) program oktatáspolitikai célja, hogy segítse a magyar felsőoktatás nemzetköziesítését, minőségfejlesztését, erősítse a magyar tudományos elit nemzetközi kapcsolatait, növelje a felsőoktatási intézmények kulturális sokszínűségét és népszerűsítse a világban a versenyképes magyar felsőoktatást. A PTE országosan az öt legnagyobb hazai fogadóintézmény között szerepel.

Jelenleg három kontinens 53 partnerországából tanul ösztöndíjas hallgató a PTE-n. A legfrissebb adatok szerint a 2019/20-as tanévben csaknem 300 új SH-s hallgató kezdte meg tanulmányait a PTE-n, amely 63 képzési programmal vesz részt a programban - írták. Az ösztöndíjprogram 2019-ben több mint másfél milliárd forint tandíjbevételt jelentett a PTE-nek.

AktuálisPTE országos hivatkozási pontStipendium Hungaricum ösztöndíjprogram