2024.04.18, Csütörtök
Fórumon ismertették a térség fejlődési lehetőségeit
pixabay - illusztráció

Fórumon ismertették a térség fejlődési lehetőségeit

Baranya Megyei Kormányhivatal

2020.02.10. 13:49

Három éve indította el a Baranya Megyei Kormányhivatal a „Találjuk ki Baranyát!” elnevezésű programot, amelynek keretében csütörtökön – a Pécsi Tudományegyetemmel közösen – gazdaságfejlesztési fórumot tartottak. A rendezvényt Prof. Dr. Palkovics László előadása nyitotta, az innovációs és technológiai miniszter a dél-dunántúli fejlesztési övezettel kapcsolatos elképzeléseket, stratégiákat ismertette.

Mint elmondta, a cél, hogy – a közvetlen határ menti térséget is magába foglaló – dél-dunántúli övezetben a gazdaság fejlődése, az ipar és a szolgáltatások, valamint az egyetemközpontú innováció és kutatásfejlesztés erősödése az állampolgárok életminőségének javulását eredményezze. Hozzátette: Fontos, hogy a helyi elképzelések nyomán elinduló változások a magyar, high-tech és zöld gazdasági fejlesztéseket szolgálják, és összhangban legyenek az Innovációs és Technológiai Minisztérium által meghatározott gazdaságstratégiai pillérekkel is.

 

 

A dél-dunántúli fejlesztési övezet program hét kiemelt területre összpontosít. Ezek közé tartoznak többek között a mezőgazdasághoz és az élelmiszeriparhoz tartozó fejlesztések, az orvos-, gyógyszerész- és egészségtudományi kutatások, az ipari és bányászati újítások, valamint a turizmus vagy a Paks II. projekthez kapcsolódó szerepvállalás. A miniszter konkrét beruházási lehetőségeket is megemlített, így például a Pécsre tervezett Science Park létrehozását, a Pécs-Pogányi Repülőtér megújítását és a PTE Általános Orvostudományi Karának bővítését.

A folytatásban dr. Horváth Zoltán kormánymegbízott beszélt a Baranya Megyei Kormányhivatal foglalkoztatási innovációjáról. Arra hívta fel a figyelmet, hogy az országos átlagnál magasabb munkanélküliségi ráta jelentős mozgásteret jelent a foglalkoztatás további bővítésére a megyében. Ehhez kapcsolódóan a kormányhivatal számos európai uniós, hazai és helyi programmal segíti a munkáltatókat és az álláskeresőket.

 

 

Dr. Miseta Attila professzor, a Pécsi Tudományegyetem rektora az egyetemközpontú fejlesztéseket ismertette a résztvevőkkel, hangsúlyozva, hogy a stratégiai célokat szolgáló fejlesztési irányok meghatározásában az egyetemnek kiemelt szerep jut. Ugyanakkor arra is rámutatott, hogy a helyi szereplők összefogása, együtt gondolkodása nélkül nem lehet valódi eredményeket elérni.

 

 

A program végén dr. Síkfői Tamás, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara elnöke beszélt a Baranya Megyei Iparfejlesztési Programról. Hirth Olivér pedig a Kontakt Elektro Kft. automatizálási és hidrogéntechnológia fejlesztéseit mutatta be.

AktuálisBaranya megyetérségfejlesztésPTE