2022.12.03, Szombat
Hasznos találmány születőben a PTE-n!?
univpecs.com

Hasznos találmány születőben a PTE-n!?

univpecs.com

2020.05.25. 18:00

Az elmúlt hónapokban igencsak felértékelődött a különböző kézre kenhető higiéniai anyagok szerepe az ismert okokból kifolyólag.

A Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar Gyógyszertechnológiai és Biofarmáciai Intézetének, valamint Farmakognóziai Intézetének oktató-kutató munkatársai azonban már a koronavírus-járvány kirobbanásánál jóval korábban elkezdték a fejlesztését annak a gélnek, amelynek a fejlesztők várakozása alapján igazolódhat majd a baktérium- és vírusölő hatása. A kézfertőtenítő hatás megerősítését igazoló vizsgálatok elvégzését a fejlesztés következő lépéseként tervezik.

A különleges gélt Dr. Horváth Györgyi, a PTE Gyógyszerésztudományi Kar egyetemi docensének ötlete nyomán, Ámanné Dr. Takácsi-Nagy Anna adjunktus vezetésével készítettek el.

 

Dr. Horváth Györgyi korábban a Nyitott Egyetemen is tartott előadást

 

„A gél legfontosabb tulajdonsága, hogy – ellentétben a jelenleg piacon lévő anyagok döntő többségével – csak és kizárólag természetes összetevőkből áll”

– avat be a részletekbe Dr. Horváth Györgyi.

 

A PTE munkatársai kipróbálhatják a gélt, és megoszthatják tapasztalataikat a fejlesztőkkel

 

A docensnő elmondta: „Olyan alapanyagokat válogattunk, melyek fertőtlenítő hatását a szakirodalom igazolja. Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, ahhoz, hogy a gél kézfertőtlenítőnek minősüljön, még számos hatóságilag akkreditált laboratóriumi vizsgálat és engedélyek szükségesek. Az előzetes tesztelések, melyek a PTE Orvostudományi Karának Mikrobiológiai Laboratóriumában zajlottak, azonban több mint biztatóak.”   

„Az első vizsgálatok alapján a baktériumölő hatása kimutatható, és bízunk benne, hogy hasonló hatás igazolódik majd a vírusok elleni hatékonyságában is.”

– mondta a docensnő. „A végső cél egy olyan piaci termék, amely széles körben felhasználható.” A forgalomba hozatalt, és az engedélyeztetés folyamatát az egyetem Kutatáshasznosítási és Technológia Transzfer Központja segíti.

A PTE munkatársai a napokban, önkéntes alapon kipróbálhatják a gélt – így tett a cikk szerzője is. A tapasztalatokat összegezve elmondható, hogy lágy és krémes érzetet kelt, hamar eloszlik a kézfejen, és az illata is kifejezetten kellemes, természetközeli. A jelenleg zajló munkatársi kipróbálásoknak épp ez a lényege, hogy a tapasztalatokat az alkotókkal egy webes felületen megosztva szükség esetén alakítsanak, módosítsanak az összetevők arányán, persze úgy, hogy a fogyasztói élmény és a hatékonysága ne csökkenjen.

 

 

A szükséges minősítési és engedélyezési eljárást követően a tervek szerint bárki számára elérhetővé válhat majd az egyetem saját tulajdonában lévő szellemi alkotás, melynek fejlesztését a PTE egy belső pályázat keretében több mint 8 millió forinttal támogatta.

AktuálisPTE kézfertőtenítő