2024.06.24, Hétfő
Autóversenyző bűnszervezet tagjai ellen indult büntetőper Pécsen
pixabay - illusztráció

Autóversenyző bűnszervezet tagjai ellen indult büntetőper Pécsen

MTI

2020.06.23. 16:00

Előkészítő tárgyalással kezdődött meg hétfőn a Pécsi Törvényszéken az a büntetőper, amely 69 ember ellen indult - többek között - üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett sikkasztás, költségvetési csalás, hamis magánokirat felhasználása és számvitel rendjének megsértése miatt.

Az első fokon eljáró Pécsi Törvényszék Darvasi Szilvia vezette büntetőtanácsa az ügyész és a vádlottak egy részének meghallgatásával kezdte meg munkáját.     

A vádirat szerint az ügy szereplői 2012-től autóversenyzői tevékenységük finanszírozására bűnszervezetet hoztak létre, amely egy számlázási láncolatot épített ki. A színlelt reklámszolgáltatásra épülő számlázási láncolattal a szervezet a gazdasági társaságokat, illetve azok vezetőit tette érdekeltté abban, hogy a vádlottak autóversenyzését támogassák. A kiépített rendszer a támogatás mértékét lényegesen meghaladó mértékű előnyt biztosított részben a gazdasági társaságok vezetőinek, részben pedig maguknak a gazdasági társaságoknak.

Az ügyben lehetővé vált, hogy valótlan tartalmú számlák befogadásával a reklámoztató, támogató cégek a vagyonuk egy részét a cég érdekköréből jogtalanul kivonják, eltulajdonítsák, valamint a reklámszolgáltatásról kapott számlák felhasználásával a társaságok áfa- és társaságiadó-fizetési kötelezettségét csökkentsék.

A sikkasztással előbbi esetben összesen mintegy kilencmilliárd forintos kárt okoztak az ügy vádlottjai, míg a költségvetést károsító cselekményekkel okozott vagyoni hátrány összege meghaladta a kétmilliárd forintot.

A reklámoztató gazdasági társaságok közül több mint húsz cég önként megfizette a költségvetésnek okozott kárt, csaknem nyolcszázmillió forintot, így az ő esetükben a kár hiánytalanul megtérült. A hétfői tárgyaláson a károkat megtérítő cégek vezetőit hallgatták meg, s indítványozták velük egyezségek megkötését.     

A bíróság két vádlottal szemben elkülönítette az eljárást: egyiküket korábban elítélték, míg a másik esetben a büntetőeljárást más bíróság előtt folyamatban lévő büntetőügyéhez egyesítette. Hatvanhét vádlott vonatkozásában a héten négy napon át, majd jövő héten további három tárgyalási napon tartanak előkészítő ülést.

AktuálisPécsAutóversenyző bűnszervezetPécsi Törvényszéksikkasztásköltségvetési csalásBaranya megye