2024.03.28, Csütörtök
Hétvégén harminchat bejelentés érkezett a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságra
BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság - Facebook: illusztráció

Hétvégén harminchat bejelentés érkezett a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságra

baranya.katasztrofavedelem.hu

2020.07.15. 10:56

Hét alkalommal tűzesethez vonultak a megye tűzoltói, huszonötször volt szükség műszaki mentésre, és négy jelzés tévesnek bizonyult.

Tűzesetek:

2020.07.10.

Sámodon  a Rózsa Ferenc utcában egy ingatlan hátsó udvarában található lekaszált területen tűz keletkezett, amely a mögötte lévő akácos aljnövényzetre és gabonatarlóra terjedt át, ahol levágott búzaszalma volt. Siklósi tűzoltók három sugárral és kéziszerszámokkal eloltották a tüzet.

Sámodon szintén a Rózsa Ferenc utcában a gabonatarló nyugati oldalán tűz keletkezett, a siklósi és a sellyei tűzoltók avatkoztak be, egy sugárral eloltották a tüzet.

Gyódon a szőlőhegyen a pincesoron, egy présház mögötti területen zöld hulladékot égettek, azonban a szél miatt a lángok tovább terjedtek két szomszédos területre, összesen 200 m2 égett le. A pécsi tűzoltók kiérkezéséig az égetést végző személy eloltotta a tüzet.

2020.07.11.

Nagyharsány külterületén a lakóházak mögötti részen nagyjából másfél hektár gabona égett a 4-5 hektár alapterületű táblából. A siklósi tűzoltók 4 vízsugárral és kéziszerszámokkal eloltották a családi házakat is veszélyeztető tüzet, amelyek - hála a gyors beavatkozásnak -nem kaptak lángra.

Cún külterületén kigyulladt egy nagy értékű kombájn és tőle lángra kapott az aljnövényzet, így összesen 7 hektár búza tarló és fél hektár lábon álló gabona égett le. A kombájn tartálya tele volt terménnyel, amely még a lefeketítést követően is izzott. A pécsi, siklósi és a sellyei tűzoltók sugarakkal és kéziszerszámokkal körülhatárolták, majd eloltották a tüzet. A beavatkozás végén hőkamerával ellenőrizték a területet. A nagymértékű anyagi káron kívül személyi sérülés nem történt.

2020.07.12.

Pécsett az Óvoda utcában száraz zöld hulladékot égettek és a lángok veszélyeztették a szomszédos ingatlant. A tűzoltó egység kiérkezésére, felszólításra a terület tulajdonosa befejezte az égetést.

Műszaki mentések:

2020.07.10.

Bicsérd település mellett a 6-os számú főúton két személygépkocsi ütközött, a járművekben 2-2 személy utazott, közülük 2 fő könnyebben megsérült. A pécsi tűzoltók áramtalanították a járműveket, miközben a rendőri egységek teljes útzárat tartottak fenn a törmelékek eltávolításáig.

Pécsett a Testvérvárosok terén található bölcsőde területén több magas fa ágait letörte még a hét elejei vihar, azonban az ágak a  magasban lógtak, így a pécsi tűzoltók magassági ágvágó és kihúzós létra segítségével eltávolították a gyerekeket veszélyeztető ágakat.

2020.07.11.

Pécsett a Varsány utcában egy tízemeletes épület 7. emeletén található lakásban elesett - ajtót nyitni nem tudó - idős személy ellátásához nyújtottak segítséget a pécsi tűzoltók, akik az erkélyen keresztül jutottak be a lakásba és beengedték a mentőszolgálat szakembereit. 

Pécsett a Szentlőrinci úton két személygépkocsi ütközött. A négy fő utasok közül három személy könnyű sérülést szenvedett, őket a mentőszolgálat kórházba szállította. A pécsi tűzoltók a járműveket áramtalanították, miközben a rendőrség egységei irányították a forgalmat.

Cserkúton a Batvölgyi úton egy Suzuki Swift típusú személyautó egy három méter mély árokba hajtott. A mentőszolgálat nem tudta a sérültet felhozni, ezért a pécsi tűzoltók kötelek és dugólétra segítségével kiemelte az árokból a balesetet szenvedett személyt, majd áramtalanították a járművet.

Pécsett a Tildy Zoltán utcában található tízemeletes épület tetején a szigetelési munkák elvégzése céljából ott tárolt hungarocell szigetelő anyag darabjai a nagy erejű szél miatt az utcára hullottak veszélyeztetve ezzel a járókelőket és a forgalmat. A pécsi tűzoltók a szigetelő anyagot rögzítette, megelőzve ezzel a személyi sérülést.

2020.07.12.

Pécs mellett a Nyugati elkerülő úton egy személygépkocsi az útról lesodródott, és az út menti villany kandelábernek ütközött. A járműből hűtőfolyadék, motorolaj és üzemanyag folyt az úttestre. A pécsi tűzoltók a járművet áramtalanították, a villanyoszlopot feszültség detektorral megvizsgálták és megállapították, hogy nem volt feszültség alatt. A rendőrség egysége félpályás forgalomkorlátozást érvényesített a beavatkozás idejére és a mentőszolgálat a könnyű sérültet kórházba szállította.

Pécsett a Bornemissza Gergely utcában az erős szél egy 10 emeletes lakóház lapos tető szigetelésének 20 m2 részét megbontotta és a pécsi tűzoltók kéziszerszámok segítségével a tetőről lelógó bádog lemezeket eltávolította, megszüntetve ezzel a veszélyt.

AktuálisBaranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtűzesetekműszaki mentés