2024.03.19, Kedd
Zivatarra, intenzív esőzésre figyelmeztet a meteorológiai szolgálat
Illusztráció - Pixabay

Zivatarra, intenzív esőzésre figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

MTI

2021.07.16. 10:21

Várhatóan szombatra virradóra is lesznek zivatarok. A Dunántúl nyugati tájain nagyobb mennyiségű tartós csapadékra is esély van.

További heves zivatarokra, intenzív esőzésekre figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az MTI-hez péntek reggel eljuttatott veszélyjelzésük szerint zivatarveszély miatt az egész országban elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Emellett a felhőszakadás veszélye miatt Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun Szolnok, Somogy és Tolna megyére másodfokú figyelmeztetést is kiadtak, míg Budapesten, Pest, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Veszprém és Zala megyében elsőfokú a figyelmeztetés.

Azt írták: napközben ismét egyre aktívabbá válik a légkör, elsősorban az ország déli és keleti felén pattanhat ki több zivatar. Késő délután, kora este dél, délkelet felől kiterjedt zivatarzóna érkezik, amely fokozatosan északnyugat felé halad. A legintenzívebb cellákat ekkor már elsősorban felhőszakadás (rövid idő alatt lehulló 25-30 milliméternyi, esetenként akár 50 millimétert meghaladó csapadék) kísérheti, emellett viharos (jellemzően 60-80 kilométer/órás vagy még erősebb) széllökés és apróbb szemű jégeső is társulhat hozzájuk.

Várhatóan szombatra virradóra is lesznek zivatarok. A Dunántúl nyugati tájain nagyobb mennyiségű tartós csapadékra is esély van. Az előrejelzés szerint pénteken napközben 28-33 Celsius-fok várható, késő estére 20 és 27 fok közé hűl le a levegő.

AktuálisviharelőrejelzésOMSZ