2024.03.04, Hétfő
Baranya megyében hat fiatal, tehetséges művész és tudós nyert támogatást a MOL Tehetségtámogató Programjában
Főkép: pixabay.com Fotók: MOL Tehetségtámogató Program

Baranya megyében hat fiatal, tehetséges művész és tudós nyert támogatást a MOL Tehetségtámogató Programjában

MOL Tehetségtámogató Program

2022.01.13. 13:17

Legtöbben zeneművészeti területről nyújtottak be pályázatot, hiszen egy hangszer megvásárlása komoly befektetés egy átlagjövedelemmel rendelkező család számára.

Baranya megyében hat fiatal művész és tudós pályázott sikerrel a MOL Tehetségtámogató Programra, amely az idei tanévben összesen 20 millió forinttal segíti a 10-23 év közötti tehetségek pályafutását - derült ki a társaság sajtóközleményéből. 

Országszerte összesen 63 fiatal pályázó és csapataik nyertek támogatást, köztük ifjú zenészek, táncosok, vizuális alkotók, előadóművészek, a matematika és a természettudományok mellett az informatika és a csillagászat fiatal művelői, kutatói. Legtöbben zeneművészeti területről nyújtottak be pályázatot, hiszen egy hangszer megvásárlása komoly befektetés egy átlagjövedelemmel rendelkező család számára. A fiatal tehetségek előfinanszírozásként kapják meg a támogatást.

2021-ben összesen 275 pályázat érkezett be a Tehetségtámogató Program művészet és tudomány kategóriáiban, a megpályázott összeg pedig több mint hatszorosa volt a rendelkezésre álló keretnek. A szakértő zsűri értékelése után a pályázatot kiíró MOL Alapítvány kuratóriuma úgy döntött, hogy összesen 63 fiatal nyeri el a pályázati támogatást. A 10-18 éves korosztály legeredményesebb képviselői összesen 15 millió Ft támogatásban részesültek, míg a 19-23 éves, korábban már alapítványi támogatást elnyert fiatalok a Klasszis kategóriában összesen 5 millió Ft-ra pályázhattak.

 

A Baranya megyei győztesek

Csonka Illés, matematika, Pécs

A 16 éves fiatal legutóbbi eredménye a 2021-es Arany Dániel Matematikaversenyen elért első helyezés, ám a matematikán túl fizikából és kémiából is remekel. Részt vesz a pécsi Matego Közhasznú Alapítvány által szervezett Töprengő Klub foglalkozásain, jelenleg pedig több tantárgyból is készül diákolimpiai megmérettetésre. A támogatásból Illés új laptopot szeretne vásárolni.

Horváth Milán, informatika, Pécs

A 17 éves diák ötödik osztályos korában ismerkedett meg a programozással, és innovatív szemlélete révén több gyakorlati alkalmazást is kifejlesztett az elmúlt években. Learn 2017 programja alsósok számára tartalmaz gyakorló feladatokat, majd 2020-ban kifejlesztett Matinno alkalmazása már a teljes általános iskolai matematika tananyagot lefedve segített az online oktatás idején több, mint 10.000 felhasználónak. A nagy érdeklődésre való tekintettel 2020-ban elindította a matinno.hu oldal is. Tavalyi fejlesztése a Pécs City Tour városi kalandtúra alkalmazás, amely újszerűen mutatja be a város rejtett érdekességeit. A támogatásból Milán új laptopot szeretne vásárolni.

Horváth Milán

Nemeskéri Dániel, kémia, Pécs

A 17 éves diák jelenleg a budapesti ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium tanulója természettudományos tagozaton. A kémián túl az atomfizika is érdekli és mindkét területen komoly versenyeredményeket tudhat magáénak: a tavalyi kémia OKTV-n 5. helyezést, míg a Szilárd Leó Atomfizika Verseny Junior kategóriájában 2. helyezést ért el. A támogatásból IPadet, tabletet és kémiai szoftvercsomagot fog beszerezni.

Nemeskéri Dániel

Varga Nadin, zeneszerzés, Geresdlak

A 16 éves, hegedűn és zongorán is játszó ifjú hölgy a zeneszerzés területén is kiemelkedő tehetségű, jelenleg alkalmazott zeneszerzést és zeneinformatikát tanul. Számtalan versenyeredmény büszke tulajdonosa, a tavalyi Virtuózok V4+ versenyen zeneszerzői különdíjat kapott, műveit több koncertteremben is bemutatták. Nadin sokoldalúságát bizonyítja, hogy kitűnő tanuló, emellett asztaliteniszezik és rajzolni is szeret. A támogatásból versenyeken és egyéni kurzusokon való részvételét és utazási költségeit finanszírozza.

Varga Nadin

Klasszis kategória (19-23 év):

Nagy Zoltán Ferenc, klarinét, Pécs

A 21 éves fiatal átlagon felüli muzikalitása már korán megmutatkozott; két évvel ezelőtt a XV. Országos Richter János Klarinétversenyen 2. helyezést és különdíjat nyert el. Jelenleg a frankfurti Hochschule für Musik und Darstellende Kunst hallgatója, ahol nemrég Esz-klarinéton (magas klarinét) is elkezdett játszani. A támogatás segítségével a klarinétozáshoz szükséges kiegészítőket (nádak, fúvókák) és fellépőruhákat fog vásárolni.

Szigeti Bence, gitár, Pécs

A 20 éves gitárvirtuóz már a középiskolás évek során számtalan versenyen és fesztiválon szerepelt sikeresen, két éve a IX. Országos Gitárversenyen első helyezést ért el. Jelenleg a Zeneakadémia gitár tanszakának hallgatója. A pályázati támogatás révén a franciaországi MusicAlp zenei fesztiválon szeretne részt venni, amely rendezvényen 2021-ben már számtalan fontos szakmai ismeretséget kötött és szakmai előmenetele szempontjából meghatározó zenei kurzusokon vehetett részt.

Szigeti Bence

A zsűri tagjai idén Devich Márton, a Bartók Rádió csatornaigazgatója, Pázmány Karolina Ágnes vizuálisnevelés–tanár, a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola tanszékvezető-helyettese és Pertis Szabolcs matematika–fizika szakos tanár, népzenész voltak. Elsődleges bírálati szempontjuk a pályázók eddigi eredményessége és jelenlegi igényük indokoltsága volt. Legtöbben zeneművészeti területről nyújtottak be pályázatot, hiszen egy hangszer megvásárlása komoly befektetés egy átlagjövedelemmel rendelkező család számára. A fiatal tehetségek előfinanszírozásként kapják meg a támogatást.

A MOL közhasznú alapítványán keresztül 2006 óta karolja fel a fiatal tehetségeket; eddig több mint 3000 művészeti vagy tudományos pályára készülő fiatal fejlődését segítette. A támogatottak teljes listája a MOL Alapítvány honlapján érhető el:  https://molalapitvany.hu/tamogatott/2020-21-muveszet-tudomany

Galéria

AktuálisMOL Tehetségtámogató ProgramBaranya megye