2024.05.23, Csütörtök
Ismét utazhatnak a Zselici csühögő erdei kisvasúton
Fotó: mecsekerdo.hu

Ismét utazhatnak a Zselici csühögő erdei kisvasúton

MTI

2024.05.01. 08:17

Május elsején ismét elindulnak a Zselici csühögő erdei kisvasút Almamellék és Sasrét között ingázó szerelvényei Baranyában - közölte az Almamelléki Állami Erdei Vasút fenntartója, a Mecsekerdő Zrt. az MTI-vel.

Közleményük szerint a Baranya északkeleti részén, hat kilométeren át kanyargó népszerű turistalátványosság szerdától várja az utasokat, és egészen őszig menetrend szerint közlekedik. Mint arra emlékeztettek, a kisvasút - néhány év kihagyás után - egy átfogó, 346 millió forintos kormányzati támogatással megvalósult pálya- és járműrekonstrukció után 2023 tavaszán indult újra.

 

 

Több mint 120 éves vasútvonalon kirándulhatnak

Közölték: az Almamellék és Sasrét között futó több mint százhúsz éves vasútvonal teljes körű felújítása méltó szimbóluma a régió gazdag erdei és történelmi örökségének. A pálya, a járműpark és az állomások megújítása mellett Almamelléken a vasúttörténeti bemutatóhely kiegészült a környék egykori birtokosa, Biedermann Rezső korát megidéző interaktív kiállítással.

 

 

Közeledik a Kisvasúti nap izgalmas programokkal

Május 11-én pedig ismét megrendezik a Kisvasúti napot: ekkor az almamelléki állomáson a Biedermannok öröksége című kiállítást lehet megtekinteni, Sasréten pedig gyermekszínházi előadás, a solymászbemutató, íjászat, arcfestés és a buborékfúvás is lesz.
A hat kilométeres szakaszon mintegy 25 percen át kanyargó szerelvényeivel a "Zselici csühögő" az ország két 600 milliméteres nyomtávú kisvasútjának egyike; a másik a Börzsönyben, Kemencén található. Története a 20. század elejére nyúlik vissza: az 1900-ban épült Kaposvár-Szigetvár vasútvonalhoz Biedermann Rezső egy évvel később építtetett keskeny nyomközű vasútvonalat.

 

 

Iskolajáratként és az erdészeti szállítójárműként is szolgált a kisvasút

Az egykor Almamelléket, Lukafát és Sasrétet összekötő hálózat elsősorban az itt kitermelt fa nagyvasúthoz szállítására szolgált, de komoly személyforgalmat is bonyolított, például a környékbeli gyerekek ezzel közlekedtek a Sasréten létrehozott iskolába.
A Kaposvár-Szigetvár vasútvonal megszüntetésével a kisvasút is veszített jelentőségéből, gazdasági funkciója 1991-ben megszűnt, de a Sasréti Erdei Iskola miatt jelentős turistaforgalmat bonyolított, éppen ezért újították fel az utóbbi években.
A turistalátványosság menetrendjéről, illetve a jegyárakról a www.mecsekerdo.hu oldalon lehet tájékozódni.

Galéria

AktuálisZselicZselici csühögő erdei kisvasútAlmamellékSasrét Mecsekerdő Zrt.